Jan de B. persconferentie (+ update)

Donderdagmiddag om 15 uur legt interieurontwerper Jan des Bouvrie aan de pers uit wat er allemaal wel niet gebeurd is voorafgaand, tijdens en na zijn arrestatie van afgelopen dinsdag. Update: Jan weet nergens van. Lees meer onderaan het originele stuk.

Jan werd woensdagavond vrijgelaten, maar sinds zijn arrestatie gonst het in Nederland van de geruchten rond Jans betrokkenheid bij de fraudezaak die aanleiding was voor zijn arrestatie.

Facturen
Jan zou jarenlang valse facturen hebben gestuurd naar het bedrijf van vastgoedmagnaat K., terwijl hij in werkelijkheid verschillende huizen en het jacht van K. inrichtte. Zo kon K. privékosten boeken op zijn bedrijf.

Daardoor was de vastgoedmagnaat in staat om met zijn privé-uitgaven de winst van zijn bedrijf te drukken en de btw af te trekken. Dat scheelde de belastingdienst veel geld. Omdat Jan de facturen moedwillig bij het bedrijf indiende, en niet bij K. als privépersoon, is hij medeplichtig aan belastingfraude.

Anderhalf miljoen
Het zijn geen kleine bedragen waar het om gaat. K. zou volgens justitie de afgelopen jaren voor een slordige anderhalf miljoen euro aan belastingfraude hebben gepleegd.

De zaak wordt breed uitgemeten in de pers omdat Jan des Bouvrie een bekend societypersoon is, die door zijn beroemdheid in verschillende tv-programma's optrad.Update 16.26 uur:

Jan des Bouvrie noemt de manier waarop de FIOD/ECD en het Openbaar Ministerie (OM) hem hebben behandeld 'onzinnig'. De twee dagen dat hij werd vastgehouden en ondervraagd, zouden niet nodig zijn geweest, zo vindt de ontwerper. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een door hemzelf georganiseerde persconferentie.


Jan vindt dat hij niets fout heeft gedaan, zo benadrukte hij. "Deze zaak gaat wat mij betreft alleen om een rekening van 80.000 euro voor mijn opdrachtgever, die op een foute bv was gezet. Het bedrag van de btw is 15 à 16.000 euro." Alle andere in de media genoemde bedragen, zo benadrukte hij, zijn in zijn ogen onzin.

Daar komt dan nog eens bij dat Des Bouvrie niet zijn eigen administratie doet. "Ik ontwerp alleen maar. Ik houd me niet bezig met de boekhouding. Ik heb die factuur zelfs nooit gezien." En toch brak hem dat op: "Ik ben twee dagen, drie uur lang, ondervraagd alleen over deze factuur", zo vertelde hij.

Reageren