Johan Heesters (108) overleden

Acteur en zanger Johannes Heesters is zaterdag overleden in een Duits ziekenhuis. Hij was 108.

'Jopie', zoals zijn fans hem noemden, werd in 1903 geboren als Johan Marius Nicolaas Heesters in Amersfoort. 

Zijn artistieke loopbaan ging in 1920 van start in Amsterdam. Maar Heesters werd pas echt bekend als zanger en acteur in Duitsland waar hij vanaf 1935 grootse successen boekte. Het land werd zijn tweede thuis.

Nazi-sympathisant
Heesters bleef na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog actief als artiest in nazi Duitsland, hij zou zelfs in 1941 een bezoek hebben gebracht aan concentratiekamp Dachau. Dit werd hem na de oorlog zwaar aangerekend en Heesters was dan ook decennialang persona non grata.

Zelf heeft Heesters altijd verklaard geen nazi-sympathisant te zijn geweest. Hij trad op tijdens de oorlog omdat het zijn werk was. Wel ontkent hij dat hij tijdens zijn bezoek aan Dachau te hebben gezongen voor de kampcommandanten. Hij heeft dan ook nooit afstand gedaan van zijn optredens tijdens de nazi-tijd.

Na de oorlog bleef in Duitsland de ster van Heesters rijzende. Hij was een veelgevraagd acteur zowel op het toneel, als in films en televisieseries. Sinds 1996 trad hij op met zijn vrouw Simone Rethel.

Controverse
Ook op latere leeftijd bleef Heesters onbedoeld voor controverse zorgen. In 2008 zorgde een aangekondigd optreden in zijn geboortestad Amersfoort voor veel ophef. Ondanks protesten ging de show door.

Later dat jaar deed Heesters een opmerkelijke uitspraak in een interview met De wereld draait door

Vlak voor zijn dood, trad Heesters nog op als zanger. Daarmee was hij volgens het Guiness book of records de oudste actieve artiest ter wereld. Hij werd enkele dagen na zijn verjaardag op 5 december met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar hij uiteindelijk bezweek aan de gevolgen van een zware beroerte.  

De dood van Heesters gaat niet onopgemerkt voorbij. Websites in onder andere Spanje, de Verenigde Staten en Belgie staan uitgebreid stil bij het overlijden van de tenor.

 

 

Reageren