Koffietijd-oorlog op komst?

In tv-land zou zomaar een Koffietijd-oorlog kunnen ontstaan, nu zowel MAX als RTL volgens geruchten en onbevestigde plannen lijken te denken aan een soortgelijk Koffietijd-achtig programma.

In april 2009 was het nieuws: MAX-voorzitter Jan Slagter wilde dolgraag een Koffietijd-achtig programma op de buis zou brengen als zijn omroep in 2010 meer zendtijd zou krijgen.

Zendtijd = ochtendprogramma
De politiek maakte dat ook mogelijk, want twee kamerleden waren bereid een wetsvoorstel in te dienen dat meer dagtelevisie mogelijk zou maken. Nu bekend is dat MAX vanaf september 2010 meer geld en zendtijd krijgt, lijkt dat plan dus niet onwaarschijnlijk.

Koffietijd 2.0
Tegelijkertijd bracht SBS Shownieuws dinsdagavond het gerucht dat ook RTL weer zou denken aan een nieuwe versie van Koffietijd. Veel informatie was er niet, maar presentatoren Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij zouden niet meer in the picture zijn.

Toevalligerwijs werd eerder deze week bekend dat presentator Robert ten Brink toch weer een contract heeft getekend bij RTL. Bij RTL Boulevard zei hij bovendien dat hij dolgraag een eigen ochtendprogramma met amusementsinsteek zou willen. Dat geeft te denken, zo opperde ook Shownieuws.

oorlog?
De term 'oorlog' in combinatie met een tv-programma stamt voort uit de tijd dat zowel RTL als SBS een programma over ijsdansen tegelijk op de buis brachten, en zo streden om de kijkcijfers.

Mocht een Koffietijd-oorlog ook ontketend worden tussen RTL en MAX, dan wordt die spannend. MAX bereikt de doelgroep die overdag tv kan en wil kijken: ouderen. RTL heeft meer kennis van het genre in huis. Hoe dan ook gaat het om een klein groep kijkers: de 300.000 van Koffietijd werden tussen 10 en 11 's ochtends nog maar zelden geƫvenaard.

Koffietijd 1.0
Het originele format Koffietijd liep van 1994 tot 2001. Aanvankelijk werd het door Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij groot gemaakt, met gemiddeld 300.000 kijkers.

Toen het duo onder druk van adverteerders in 2000 werd geschrapt en 'verjongd', werkte dat niet. De nieuwe presentatoren (Judith de Klijn en Sybrand Niessen) trokken het publiek niet meer. Kijkcijfers daalden snel en het programma stierf een stille dood.

Na Koffietijd zijn er nog tal van andere programma's geweest die het gat van het programma op moesten vullen. Zo waren er bijvoorbeeld Lijn 4 en recentelijk 4ME. Alle opvolgers hebben echter nooit het resultaat van Koffietijd weten te evenaren.

Reageren