Kruisverschuiving

KRO-NCRV neemt The Passion over van de EO

2 oktober 2020 12:17 | overig-tv-nieuws | Door Dominique Hofman

© Bart Maat
The Passion, het grootse paasspektakel van de EO, wordt overgenomen door KRO-NCRV. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Eind juni maakt de EO bekend dat ze na tien jaar The Passion gaan stoppen met het evenement organiseren. De reden erachter is niet bekend. Volgens sommigen zou het gaan om een conflict tussen Arjan Lock (omroepbaas EO) en producent van The Passion, Jacco Doornbos. De EO meldt het simpeler: "Het was tijd voor iets nieuws." 

Grote impact

De KRO-NCRV wil echter nog geen kruis door het immens populaire event zetten en zorgt voor een doorstart. De omroep werkte altijd al mee aan The Passion, maar neemt nu ook de organisatie van het paasevenement voor rekening. Volgens directeur Peter Kuipers heeft het programma een te grote impact op de Nederlandse samenleving om te laten vallen. "Laten wij dan zorgen dat het doorgaat", zegt hij in het AD

Minder religieus

De overname betekent wel dat The Passion een iets minder religieus karakter krijgt. "Je hebt het kruis waarbij de verticale lijn staat voor het Bijbelse verhaal en de horizontale voor de samenleving. Wij willen meer dat laatste. Het verhaal moet een inspiratiebron zijn voor alle 18 miljoen Nederlanders.”

Wel of geen corona: het gaat door

Of corona in 2021 nou nog een rol speelt of niet: het evenement gaat volgens Kuipers hoe dan ook door en zal meer diversiteit laten zien. In theorie zou het kunnen zijn dat Jezus gespeeld wordt door een vrouw, of door iemand uit de LHBT-gemeenschap. Dat het kan zorgen voor commentaar, maakt Kuipers niets uit. "Het accentverschil is dat we kiezen voor een vertaling naar de samenleving waarbij de ander centraal staat. Daarbij sluiten we helemaal niemand uit. Ik weet zeker dat we hier een hoop mensen juist een groot plezier mee doen.”

Meer over