Leno versloeg Letterman

Maandagavond was het tijd voor een historisch moment: voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis keerde een talkshowpresentator na een eerste afscheid terug in zijn originele programma en versloeg zijn concurrentie met verve. Jay Leno deed het, en versloeg David Letterman.

De eerste 'nieuwe' uitzending van Leno's The Tonight Show trok 6,6 miljoen kijkers. Letterman's The Late Show daarentegen trok de gemiddelde 3,8 miljoen kijkers.

Hoewel Amerikaanse tv-recensenten rekening houden met het 'nieuws-effect' (Leno's terugkeer was veelbesproken in de Amerikaanse media én breeduit gepromoot door tv-zender NBC), kán het zijn dat Leno ook echt het podium heeft terug veroverd.

Historisch
Het verhaal van Jay Leno's The Tonight Show is inmiddels legendarisch. Negen maanden geleden stopte hij met zijn talkshow - op dat moment de best bekeken talkshow op de late avond - om vroeger op de avond een nieuw programma te gaan maken. Kijkcijferkanon als hij was, kreeg hij van NBC alle ruimte.

Ondertussen werd hij bij The Tonight show opgevolgd door Conan O'Brien. En het ergste gebeurde: zowel de kijkcijfers van Jay Leno's nieuwe show op de vroege avond, als die van Conan O'Brien's versie van The Tonight Show daalden hard. Daardood verloor NBC op alle werkdagen miljoenen kijkers, en daarmee ook miljoenen aan advertentie-inkomsten.

Afwachten
Na weken van tumult, werd Conan O'Brien uitgekocht voor tientallen miljoenen dollars. Leno's programma op de vroege avond werd stopgezet, en Leno kreeg zijn The Tonight Show terug. Op 1 maart begon hij, en hij overwon.

Het wachten is nu op de komende uitzendingen. Gaat het Leno lukken om de hoge kijkcijfers vast te houden, of gaat Letterman toch door met zijn talkshow-heerschappij die hij opbouwde in de periode dat Leno afwezig was? De tijd zal het leren…

Reageren