Madeleine Stowe over Revenge

Na jaren uit de spotlights maakte Madeleine Stowe (54) haar comeback als de ijskoude, keiharde en schatrijke Victoria Grayson in de dramaserie ‘Revenge’.

En om meteen maar alle twijfel weg te nemen: Madeleine Stowe lijkt in het niets op intrigante Victoria Grayson, een dame die er niet voor terugdeinst anderen te intimideren en te bedreigen. Madeleine is de goedheid zelve. En daar heeft ze overtuigend bewijs voor.

Vrijwilliger

De actrice werkt al twee jaar als vrijwilliger in Haïti om de bevolking na de desastreusze aardbeving van 2010 te helpen. Dan is het voor Madeleine weleens frustrerend om te zien dat van het kledingbudget van Victoria Grayson een heel voetbalstadion aan hongerende Haïtiaanse kindjes gevoed zou kunnen worden. Maar de actrice is ook realistisch: „Dankzij deze rol kan ik de aandacht vestigen op de problemen in Haïti; het mes snijdt dus aan twee kanten.” 

Western

In de jaren tachtig en negentig was Madeleine Stowe een van de rijzende sterren in Hollywood dankzij films als Stakeout en Last of the Mohicans, maar in 1996 verhuisde de actrice naar Texas om fulltime moeder te worden. „Ik wilde niet per se stoppen met acteren”, zegt Madeleine in een interview. „Maar ik was na de geboorte van mijn dochter niet meer zo gedreven als vroeger.” Stowe besloot daarom iets heel anders te gaan doen: ze wilde een western maken. Maar het duurde zo lang om dat project van de grond te krijgen dat Madeleine prompt zin kreeg in andere acteerklussen.

Revenge

„Ik heb jaren tegen mijn agent gezegd dat ik niet beschikbaar was, maar toen Revenge om de hoek kwam kijken, wist ik dat ik het wilde doen.” De overgang terug naar de spotlights was even wennen. „Ik ben er zo lang uit geweest dat dit niet meer mijn wereld is. Ik kan me dus goed voorstellen dat ik binnenkort weer een tijdje naar de achtergrond verdwijn.”

Aantrekkingskracht

Intussen is haar comeback met de serie Revenge zeer geslaagd. En Madeleine denkt te weten waarom. „De behoefte aan wraak zit in ons allemaal. Het is een oerinstinct. Daarbij heeft in Amerika 1% van de mensen bijna al het geld in handen, terwijl, zeker sinds de crisis, andere groepen juist worstelen om het hoofd boven water te houden. De aantrekkingskracht voor de kijker is dus tweeledig. Ze kunnen even ontsnappen uit hun eigen leven en ze zien in Revenge het leven van ultra-rijke mensen in duigen vallen. Dat geeft vast voldoening en op die manier kunnen kijkers hun eigen wraakfantasieën uitleven.” 

Reageren