Meer sponsoring bij RTL

Van 'sluikreclame' kunnen we niet meer spreken. Tegenwoordig wordt niet meer schunnig gedaan om reclame in programma's. Op de televisiezenders van RTL worden op prime-time steeds meer gesponsorde programma's uitgezonden.

Zo wordt in Wendy van Dijk's Ushi & Dushi het eiland Curaçao geadverteerd en staan in het programma 10 Jaar Jonger In 10 Dagen van Froukje de Both de producten van Nivea centraal.

RTL-medewerker Ariaen de Jong: "Adverteerders hebben groeiende interesse in programmasponsoring. Maar het is ook vaak andersom: een sponsor wil zijn boodschap kwijt en klopt bij ons aan. Wij bedenken samen een passend programma."

Het hoort erbij
Volgens hem is de kwaliteit van gesponsorde programma's de laatste tijd sterk verbeterd en heeft de kijker zich neergelegd bij het openlijk adverteren van producten en diensten: "Als zender zien we er streng op toe dat een product op relevante en natuurlijke wijze naar voren komt.

Niemand heeft wat aan een geïrriteerd wegzappende kijker. Werd er vroeger nog misprijzend gesproken van ’sluikreclame’, inmiddels weet de kijker echt wel dat sponsoring erbij hoort op commerciële zenders."

Geslaagde programma's
Ruud de Langen, directeur van Mindshare, dat adverteerders adviseert over reclamebestedingen, ziet in Ushi & Dushi een geslaagd gesponsord programma. "Heel mooi bedacht, een weervrouw op dat Antilliaanse eiland, gespeeld door zo'n grote ster als Wendy van Dijk en dan ook nog op de zaterdagavond.

Gesponsorde programma’s krijgen meer en meer ruimte op prime time, in plaats van in de getto's op zaterdag- en zondagmiddag."

Reageren