Meryl Streep over de film Julie & Julia

In de film Julie & Julia geeft Meryl Streep (62) gestalte aan de legendarische Amerikaanse chef-kok Julia Child (1912 - 2004). 

Met haar kookboek Mastering the art of French cooking verklapte Julia aan generaties Amerikanen de geheimen van de Franse keuken. In Julie & Julia geeft datzelfde kookboek het leven van de jonge Julie Powell (Amy Adams) een onverwachte impuls. Meryl steelt de show als de markante meesterkok.

Wat is jouw band met Julia Child?

"Ik zag in de jaren 50 als kind haar kookprogramma’s op tv. In mijn ogen was ze een pionier, de eerste vrouw op televisie die gewoon zichzelf was. Niemand vertelde haar hoe ze zich moest kleden of gedragen; ze was in de 50 en wist met haar charme, enthousiasme en uitstraling toch iedereen in te pakken. Ik heb haar nooit ontmoet, maar ze heeft me in de jaren 80 wel afgewezen toen ik hulp vroeg in een campagne om biologisch geteelde groenten in de supermarkten te krijgen.”

Is het lastig om iemand te spelen die zó bekend is?

"Ja en nee. Het is makkelijk dat je iemand niet meer helemaal hoeft te bedenken. Maar het is ook lastig als het publiek het origineel zo goed kent. Je loopt het risico iemand te persifleren, zeker als ze zo bijzonder praat en beweegt als Julia.”

Hoe heb je haar toch eigen gemaakt?

"Door mezelf meer vrijheid te gunnen. Ik heb haar niet willen spelen als de échte Julia Child. Voor mijn gevoel is de Julia in deze ?film een geïdealiseerde versie van het origineel, een verzinsel van Julie Powell, terwijl ze Julia’s kookboek leest. Op die manier kon ik een eigen draai geven aan de rol.”"

Hoe zou je ‘jouw’ Julia omschrijven?

"Als een combinatie van de beste eigenschappen van Julia Child én van mijn eigen moeder. Het waren allebei positieve, krachtige, zelfbewuste vrouwen die bomvol energie en levenslust zaten. Met één groot verschil: mijn moeder hield totaal niet van koken.”

Hoe ben je zelf in de keuken?

"Best goed, als ik zo onbescheiden mag zijn. Maar deze film heeft me wel het nodige bijgebracht. Zo ken ik nu het geheim van de perfect gegrilde kip. En wist je dat je knoflookgeur van je vingers krijgt door je handen eerst met koud water te wassen, ze in te wrijven met tafelzout en na te spoelen met zeep en warm water? Het werkt echt, vraag maar aan Julia!"

Reageren