Nederland helpt Haïti (slot)

Donderdag is vanuit Studio 24 op radio en tv de benefietactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti uitgezonden. Radio 555 bracht uiteindelijk ruim 8,6 miljoen euro op, en de tv-actie bracht de eindstand van één dag geld inzamelen in de studio op 41.724.126 (41.8 miljoen) euro. Met de 'verdubbelaar' van de regering werd in beeld een cheque getoond met een eindbedrag van 83.448.252 euro.

Opbrengst
Tot woensdagavond was er op Giro 555 al 10,6 miljoen euro binnengekomen. Radio 555 bracht nog eens 8,6 miljoen euro op.

De Nederlandse regering heeft toegezegd het eindbedrag van Giro 555 op donderdagavond te verdubbelen; ongeacht hoe hoog het eindresultaat wordt.

En dat zorgt er dus voor dat het eindbedrag van 41.724.126 euro nu verdubbeld wordt naar 83.448.252 euro.

Overigens versprak presentator Beau zich op televisie, want hij verwisselde de 7 en de 2 in het eerste bedrag.

Tv-programma
De lijst met BN-ers waarvan bekend was dat ze zich wilden inzetten tijdens deze actiedag, was ellenlang.

De zangers, acteurs, cabaretiers, sporthelden en presentatoren treden op, zaten in het belpanel in Studio 24 in Hilversum (van waaruit de actie liep) of zetten zich op een andere manier in met dat ene doel voor ogen: het inzamelen van zo veel mogelijk geld voor de slachtoffers.

Grote namen
Van premier Balkenende tot de familie Hazes, van trainer Guus Hiddink tot Youp van 't Hek. Ronald Koeman, de cast van Het Huis Anubis, prinses Margriet, Kane, Carice van Houten, Waylon, Giovanca, Miss Montreal, Frits Barend, Andries Knevel, Katja Schuurman, Mark Rutte, Henny Huisman, Ron Brandsteder en Anniko van Santen: ze gooiden stuk voor stuk hun BN-ergewicht in de schaal.

Uitzendtijden
De tv-avond, die gepresenteerd werd door Jeroen Pauw namens de publieke omroep, Linda de Mol namens RTL, en Beau van Erven Dorens namens SBS, duurde van 20.30 tot 22.00 uur en was op Nederland 1, RTL 4 en SBS 6 te zien.

Vanaf 23.30 wordt de uitzending op de drie zenders weer hervat voor de bekendmaking van de opbrengst.

Medaklus
Die uitzending was een megaklus. Ruim 500 medewerkers werkten namens product Eyeworks belangeloos dagen aan de voorbereidingen. Niet voor het eerst, overigens. Eyeworks verzorgde in 2005 ook al de benefietuitzending na de tsunamiramp.

"Vertegenwoordigers van de Publieke Omroep, RTL en SBS6 hebben zondag een zogeheten 'pitch' uitgeschreven. Van de drie productiebedrijven kwam Eyeworks met het beste voorstel voor de invulling van de avond", aldus Erik Kroeze, woordvoerder van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). En: "Ze maken de hele uitzending zonder te factureren."

Radio 555
Op het moment dat de tv-avond begon, was de totale actie al bijna 14 uur bezig.

Om 06.00 uur begonnen bekende radiopresentatoren steeds in wisselende duo's met de marathon onder de vlag van Radio 555. Zo waren concurrenten Edwin Evers en Giel Beelen samen te horen tussen 08.00 en 10.00 uur.

Luisteraars van 3FM, Radio 538, Slam FM, Radio Veronica, Q-Music en Radio Nederland Wereldomroep luisterden de hele dag naar hetzelfde programma. Alle reclameblokken stonden in het teken van de benefietactie, en zelfs de fileberichten stonden in het teken van Haïti: een fabrikant van navigatieapparatuur betaalde vijf euro per kilometer file.

Andere acties
Overigens is de nationale actie natuurlijk niet de enige actie. In het hele land organiseren mensen benefietbijeenkomsten, sponsorlopen en inzamelingsacties.

Ook grotere organisaties zetten zich in. Zo verkoopt muziekzender TMF de hele dag clips en doneert de opbrengst aan 555. Ook onze zuiderburen hebben een nationale actie: vrijdag is het daar tijd voor Radio 1212.

Reageren