Nieuw GTST-gezicht: Alexandra Alphenaar

21 mei 2008 16:26 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vroeger keek ze elke avond naar Goede tijden, slechte tijden, de soap waarin ze vanaf 22 mei zelf de rol van Ronja Huygens speelt. Wie is Alexandra Alphenaar en wat kunnen we van haar verwachten in GTST?

Hoe kom jij terecht bij GTST?
"Ik heb auditie gedaan. De eerste ronde was met Emiel (Sandtke, haar televisiebroertje red.) samen. De chemie, spatte van het scherm af, haha! Het klikte wel. Daarom zitten we er nu ook samen in. Ik heb drie rondes gedaan en toen werd ik opeens aangenomen. Heel spannend."

Wat heb je voor rol?
"Ik ben Ronja Huygens. Ik heb op Nyenrode gestudeerd en ben heel pienter, doelgericht en intelligent. Voor mijn dertigste wil ik een eigen bedrijf hebben. Ik ben heel erg met mijn carrière bezig en heel serieus. Omdat ik zo rechtlijnig ben, heb ik ook weinig vrienden. Maar ik ben wel heel vriendelijk, vrolijk en energiek."

Hoe gaat de kijker kennis met je maken?
"Ik doe een open sollicitatie bij Jack van Houten, die heeft een eigen bedrijf. Van Houten International, een hoog bedrijf in Meerdijk. Ik zie dat als het hoogst haalbare dus ik ga daar gewoon naar binnen op de gok. Zo van: hier heb je mijn cv, hier ben ik en heb je een baan voor me?"

Zijn er dingen die jij herkent in je personage?
"Dat ambitieuze herken ik wel. Dat doelgerichte. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook echt voor. Maar Ronja zal er alles voor over hebben, die gaat over lijken. Dat doe ik absoluut niet. Ik wil wel doen wat ik leuk vind en daarbij verder komen, dat is prima. Maar Ronja is wel iets té serieus."

Welke ambities heb je bijvoorbeeld nog?
"Ik heb nu drie, vier jaar lang theater gedaan. Ik heb in de musicals Turks Fruit en Route 66 gespeeld. Ik zou het wel heel erg vinden als dat zingen helemaal verloren gaat. Ooit nog een heel grote mooie rol in een musical spelen, is nog wel een droom van mij. Maar eerst deze droom nog maar eens waarmaken..."

Wat vind je zo leuk aan acteren?
"Toen ik een jaar of tien was zag ik de musical Cats en toen dacht ik: als ik van zingen, dansen en acteren mijn beroep kan maken, lijkt me dat helemaal te gek! Dus ik ging ook met dat idee naar de Kleinkunst Academie. Ik dacht echt: ik ga musicalster worden! In het theater kun je mensen een avond vermaken met een goed stuk, mooie muziek en zang. Maar als acteur kun je je verdiepen in een heel ander persoon. Dat is ook heel leuk. Dat je andere dingen doet dan dat je zelf zou doen. Dat je gewoon, heel stom gezegd, in de huid van iemand anders kan kruipen."

Kijkt de theaterwereld neer op soaps?
"Het is wel een stuk minder dan vroeger. Ik weet nog wel toen ik op school zat. Spelen in een soap was toen nog wel heel erg: dat moest je niet doen. Dat was slecht. Slechte verhaallijnen, slecht geschreven. Maar zo denk ik er helemaal niet over. Het is keihard werken wat ze hier doen. En het is echt een heel moeilijke discipline. Er wordt te negatief tegenaan gekeken. Alhoewel dat nu wel minder erg is dan vroeger hoor. Er gaan nu ook meer mensen uit de theaterwereld in soaps spelen. Dus daar wordt ook minder heftig tegenaan gekeken. Bij Route 66 reageerde iedereen heel enthousiast op mijn rol in Goede Tijden."

Wat vind je zelf van de verhaallijnen?
"Ik vind het wel spannend en leuk wat er gaat gebeuren. En heel erg geloofwaardig. Na verloop van tijd zie je ook mijn vriendelijkere, menselijkere kant. Dan kom ik met meer mensen van Meerdijk in aanraking. Ik heb geen relatie in GTST, dus dat kan nog gaan gebeuren. Er is wel iemand van wie ik nu denk dat ik daar waarschijnlijk een relatie mee zal krijgen, maar daar kan ik natuurlijk nog niks over zeggen."

Vind je het ook leuk om herkend te worden op straat?
"Ik word nu nog niet herkend. Straks waarschijnlijk wel ja. Ik heb geen idee hoe dat gaat worden. Ze hebben me hier bij GTST allemaal gewaarschuwd dat dat wel gaat gebeuren. Maar ik woon in Amsterdam, daar zijn wel meer bekende mensen. Maar goed, volgens mij is het best heel leuk als mensen je herkennen. Foto's maken en handtekeningen zetten, lijkt me geen probleem. Dat hoort erbij en ik vind het wel een leuk onderdeel van het bekend worden. Maar het is niet dat ik denk: ik wil beroemd worden en daarom zit ik in deze serie. Helemaal niet. Ik leer hier heel veel van en de mensen zijn echt te gek. Het bekend zijn hoort er nu eenmaal bij."

Meer over