Nieuwe Nederlandse omroep

In september 2010 krijgt Nederland niet alleen een aantal nieuwe omroepen in de vorm van Powned en WNL, maar ook als gevolg van een fusie. De publieke omroepen NPS, RVU en Teleac hebben in hoofdlijnen een plan klaar dat ervoor moet zorgen dat de drie omroepen als één verder gaan.

Als alles goed gaat, is de fusie op 1 september een feit.

NPS-directeur Joop Daalmeijer is positief over de fusie omdat er veel afdelingen samengevoegd kunnen worden: "Door de samenvoeging van backoffices kunnen we veel geld besparen."

Daarmee kunnen de programma's van de omroepen in de lucht blijven, zo denkt hij: "Het geld dat we per september door de bezuinigingen en lagere kostennormen binnen de publieke omroep kwijtraken, kunnen we daarmee gedeeltelijk compenseren. We kunnen zo blijven doen waar het om draait: programma's maken."

Ontslagen
De keerzijde van de fusie is een verlies van werk, maar dat zat er toch al aan te komen. De NPS weet al lange tijd dat er geld ingeleverd moet gaan worden. Daalmeijer: "Het grootste verlies van arbeidsplaatsen is echter niet te wijten aan de fusie zelf maar vooral aan de reorganisatie die we ook zonder fusie zouden moeten doorvoeren."

Details
Het fusieplan is nu alleen in hoofdlijnen bekend. Op welke manier er ontslagen gaan vallen of hoe de nieuwe organisatie zich qua naam naar buiten toe gaat presenteren, is nog niet duidelijk. Wel is de kans groot dat Sesamstraat gewoon als vanouds op de buis zal blijven.

Reageren