Ophef over subsidie Moordvrouw

De politieserie Moordvrouw is het onderwerp van een verhitte politieke discussie. In de Provinciale Staten van Groningen en Drenthe is ophef ontstaan over een miljoenensubsidie aan de nieuwste acteerklus van Wendy van Dijk.

De drie noordelijke provincies verenigen hun krachten in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), dat als doel heeft de economische positie van de regio te versterken. Deze organisatie zou 3,7 miljoen euro hebben meebetaald aan de serie Moordvrouw, die zich afspeelt in Friesland.

Ordinaire reclame-uiting
De Groningse PVV-fractievoorzitter Ton van Kesteren noemt de subsidie "een ordinaire reclame-uiting" en eist opheldering. Ook de PvdA en de SP hebben bezwaren.

Fryslân
De subsidie was volgens een gedeputeerde van Friesland bedoeld voor Marketing Fryslân, ter promotie van de provincie. Slechts een deel van de miljoenen zou naar de commerciële serie zijn gegaan.

Eenmaal, andermaal...
Moordvrouw is pas sinds vorige week op de buis, maar houdt de gemoederen al flink bezig. De serie ging van start met torenhoge kijkcijfers (3,2 miljoen) en is nu al verkocht aan Vlaanderen.

Meer over:

Reageren