Oplossing talkshowoorlog nabij?

De Amerikaanse zender NBC besloot een week geleden om de vroege talkshow van Jay Leno te schrappen. Het vermoeden ontstond dat de presentator weer een laat programma zou krijgen, als meer Amerikanen zin hebben in een talkshow. Eén probleem: op dat tijdstip zaten al twee talkshows, die geen zin hadden om nog later uitgezonden te gaan worden. Een 'talkshowoorlog' ontstond, maar nu lijkt er dan toch een oplossing te zijn. Televizier vat de situatie nog even samen.

Zoals Televizier's GJ Kooijman al aangaf: het verplaatsen van de show van Jay Leno zou niet gemakkelijk gaan. En niets was minder waar.

Ruzies
De afgelopen week rolden alle betrokken talkshowhosts over elkaar heen.

Zo was er Conan O'Brien, die The Tonight Show vorig jaar van Jay Leno overnam, die keer op keer duidelijk maakte dat hij geen zin had om later op de avond op de buis te komen om wille van Jay.

Ook de presentator van de talkshow die ná The Tonight Show op de buis is, Late Night with Jimmy Fallon, begon een kleine oorlog tegen Jay. En Jay zelf, die kon alleen maar klagen dat zijn programma geschrapt was en zich verder van de domme houden.

Concurrentie had feest
Tot overmaat van ramp begonnen ook concurrenten van alle drie de NBC-talkshows zich ermee te bemoeien.

David Letterman, talkshowkoning van The Late Show op zender CBS, maakte iedere uitzending minutenlang grapjes over de ruzie bij NBC. En zelfs nestor Larry King van CNN kon het niet laten om van tijd tot tijd van achter zijn uilenbril wat steken-onder-de-gordel uit te delen.

Potsierlijke rommel
De situatie was dan ook potsierlijk: Jay Leno vertrok in juni bij The Tonight Show en kreeg eerder op de avond een nieuw programma (The Jay Leno Show), dat vanaf het begin niet goed liep.

Conan O'Brien nam The Tonight Show over, maar verloor de kijkers die Jay Leno misten en die doorzapten naar David Letterman en zijn The Late Show, omdat die op hetzelfde tijdstip werd uitgezonden.

David Letterman. David Letterman.
David Letterman.

Inkomsten NBC daalden
Doordat Jay Leno op het begin van de avond kijkers wegjoeg omdat die op zoek gingen naar series, en Conan O'Brien later op de avond nog eens hetzelfde deed, zag NBC over de gehele linie de advertentieinkomsten dalen.

Het was duidelijk: de kijker kon een vroege talkshow met Jay niet waarderen, miste de series, en Conan was niet opgewassen tegen de concurrentie.

Wéér verhuizen
Er was dus maar één oplossing: Jay Leno moest weg van de vroege avond, Conan O'Brien moest weg van de late avond.

Alleen hadden beide heren stevige contracten, waarin voor Jay bijvoorbeeld stond dat hij twee jaar lang zijn een show bij NBC mocht blijven maken. En waarin voor Conan stond dat hij een fiks geldbedrag zou krijgen als NBC hem bij The Tonight Show zou schrappen of verplaatsen.

NBC stond voor de keuze: óf het contract van Jay openbreken, óf dat van Conan. Maar een keuze moest worden gemaakt, want de talkshowoorlog ging onverminderd voort, zo laat ook het videofragment hieronder zien.

Een Amerikaans programma bespreekt de talkshowoorlog:


De kogel lijkt door de kerk
Vrijdagavond laat kwam het verlossende gerucht: NBC zou besloten hebben om Conan voor maar liefst 30 miljoen dollar te compenseren, in ruil voor zijn vertrek bij The Tonight Show én NBC. Hij zou dan op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Jay Leno zou The Tonight Show terugkrijgen en zo de kijkcijfers van NBC op kunnen gaan krikken:

Deze Youtube video kan niet worden weergegeven. Javascript staat uitgeschakeld, of je hebt nog een oude versie van de Adobe Flash Player. Download de laatste Flash Player.

Het is vooralsnog een gerucht, maar wel een hardnekkig gerucht dat volgens veel Amerikaanse media uit betrouwbare bron komt.

Mocht het gerucht kloppen, dan is Amerika verlost van een van de meest rare weken uit de geschiedenis van talkshowland. En dan rest alleen nog de vraag: welke series gaat NBC nu weer op de vroege avond uitzenden?

Reageren