Oscars uitgereikt

Het zal nog wel even duren voordat de eerste winnaars op tv te zien zijn, maar dat een flink aantal de komende jaren nog terug zal komen staat vast: afgelopen weekend zijn de Oscars in de Verenigde Staten weer uitgereikt. De film The Hurt Locker was de grote winnaar.

The Hurt Locker van regisseur Kathryn Bigelow won maar liefst zes van in totaal negen Oscars waarvoor hij genomineerd was.

Zowel de prijzen voor beste film, beste originele scenario, beste montage, beste sound editing en sound mixing en beste regie vielen de film ten deel. Bigelow was daarmee de eerste vrouwelijke regisseur om ooit die laatst genoemde prijs te winnen.

Blauw
De blauwe 3D-wezens uit Avatar, van regisseur James Cameron, wonnen drie beeldjes (beste cameravoering, beste visuele effecten en beste art direction).

Omdat de film ook negen keer genomineerd was. wordt dat als een grote tegenvaller beschouwd. De film bracht tot nu toe meer dan 2 miljard dollar in het laatje.

Acteurs
Jeff Bridges (met zijn rol in de dramafilm Crazy Heart) en Sandra Bullock (in de tragikomedie The Blind Side) kregen de Oscars voor beste acteur danwel actrice. Dat was ook verwacht, en zo waren er dit jaar wel meer uitreikingen die niemand verbaasden.

De Oostenrijkse acteur Christoph Waltz kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn acteerwerk in Inglourious Basterds van regisseur Quentin Tarantino.

De Oscar voor beste vrouwelijke bijrol ging naar de in Europa verder nog niet doorgebroken comédiënne Mo'Nique in de film Precious. Die film won ook de Oscar voor best bewerkte scenario.

En verder...
De animatiefilm Up won ook twee Oscars: voor beste anitamatiefilm en voor beste muziek. Het historische kostuumdrama The Young Victoria, met in een bijrol van de Nederlandse acteur Michiel Huisman, kreeg de Oscar voor beste kostuums. De docufilm The Cove kreeg de prijs voor beste documentaire.

De winnaars van de Oscars waren dit jaar stuk voor stuk eigenlijk geen verrassing, zo is de veelgehoorde kritiek. Er was slechts één verrassing: de Oscar voor beste buitenlandse film. Die ging naar de Argentijnse thriller El Secreto de sus Ojos.

Andere prijzen

  • Beste muziek (liedje): The Weary Kind - Ryan Bingham
  • Beste korte animatiefilm: Logorama
  • Beste korte film: The New Tenants
  • Beste make up: Star Trek
  • Beste korte documentaire: Music by Prudence

Reageren