Raymann is laat (Interview)

Vorige week startte alweer het tiende seizoen van Raymann is laat. We vroegen Jörgen Raymann (43) naar zijn persoonlijke hoogtepunten.

Een jubileum! Zien we dat terug in het programma?

"We gaan de boel een beetje omgooien, wat levendiger maken. Achmed de slager gaat een tijdje in de ijskast, dus we hebben zijn zoon Rachid als vliegende keep aangesteld.

Quintis Ristie is er nog steeds. Die gaat onder meer naar een hengstenbal, waar hij zichzelf laat keuren als zwarte hengst.

We hebben een nieuw onderdeel, Op weg naar Johannesburg, waarin we BN’ers gaan testen op hun kennis van Zuid-Afrika en het voetbal.

Ook nieuw is Wat vindt de rest van Nederland? waarin eigenzinnige burgers hun visie geven op de actualiteit. We blazen de show nieuw leven in en ik heb er alle vertrouwen in dat het een heel mooi seizoen gaat worden."

Ben je nog niet klaar met de show?

"Helemaal niet. Ik vind het nog steeds leuk om te doen. In Nederland moet alles altijd maar vernieuwd worden, maar ik snap niet waarom je dat zou doen als iets ontzettend goed werkt. Mensen vinden het programma nog steeds leuk."

Wat zijn je persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen jaren?

"Dat ik Harry Belafonte te gast had, is voor mij nog steeds een absoluut hoogtepunt. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een heel leuk gesprek gehad met Humberto Tan, om er eentje te noemen.

Verder was het een grote eer dat de minister-president van Suriname op bezoek kwam bij de tweehonderdste aflevering, net als het feit dat Jan Peter Balkenende en Pieter van Vollenhoven langs zijn geweest.

We hebben ook heel veel primeurs gehad op muziekgebied: Amy Winehouse, John Legend en Keane hadden wij bijvoorbeeld als eersten in het programma."

Wie ontbreken er nog op de gastenlijst?

"Marco Borsato en Máxima. Ik blijf het proberen."

Wie is je favoriete typetje?

"Tante Es! Dat móet ik wel zeggen; anders sloopt ze me als ik haar weer zie. Ik heb wel eens gedacht: misschien wordt het tijd voor iets nieuws. Maar Tante Es is populairder dan Jörgen; dat heb ik moeten inzien. Ik word regelmatig aangesproken door oude dametjes, die zeggen: 'Ik vind jou zó leuk… maar dan wel als vrouw.'"

Wat zou je nog graag willen doen op tv-gebied?

"Ik zou graag een programma willen maken dat toegespitst is op de mogelijkheid van diversiteit in Nederland. Zwart, geel, lesbo, homo, gehandicapt: iedereen krijgt hier een kans. Dat is de kracht van ons land; daaraan zou ik aandacht willen besteden.

Aan zo’n format werken we nu. Er is de laatste tijd zoveel negativiteit; we zouden veel positiever moeten zijn.

Ik ben nu ook producent bij Men at Work, dus ik heb de kans om zelf mee te denken over nieuwe programma's. Ik word dit jaar 44 en ik hoop dat ik nog zes tot acht mooie tv-jaren voor de boeg heb. Jullie gaan nog veel horen van Raymann!"

Reageren