Pittoresk

Regisseur De Avondetappe in april al op jacht naar locaties

21 juli 2019 08:30 | overig-tv-nieuws | Door Richard Roosenboom

© NOS

Dione de Graaff ontvangt dagelijks haar gasten voor De avondetappe op een sfeervolle locatie. Die dankt ze aan regisseur Astrid Wisman, die in april al heel Frankrijk doorreist op zoek naar oude kasteeltjes en pittoreske pleintjes.

Een juli-avond is voor veel wielerfans eigenlijk niet compleet zonder De avondetappe, de zomeravondshow van de NOS waarin Dione de Graaff met gasten spreekt over hun liefde voor de wielersport en met hen terugblikt op de rit van de dag in de Tour de France.

Trots op locaties

Een onmisbaar ingrediënt uit de succesformule van het programma is de locatie: elke dag zit de presentatrice weer voor een ander sfeervol landhuis, pleintje of kasteel. Het vinden van die plekken heeft flink wat voeten in aarde, legt regisseur Astrid Wisman uit. Elke april gaat ze met twee collega’s naar Frankrijk om geschikte opnamelocaties te vinden. Ze is trots op de oogst van dit jaar. “We draaien bijvoorbeeld voor het Atomium in Brussel, bij een mooi wijnkasteel in de Champagne en – daar ben ik heel trots op – op een perfect plekje in Nîmes: een terras van een oud huis met uitzicht op de Pont du Gard, een brug waar het peloton tweemaal overheen moet.”

Circus NOS

Een draailocatie moet, naast een mooie achtergrond voor Dione én voor haar gasten, aan nogal wat voorwaardes voldoen. “Je komt bijvoorbeeld met een heel circus aan, met onder meer een regiewagen en een aggregaatwagen van allebei 8 meter lang. Die moeten er wel bij kunnen. Als de dichtstbijzijnde parkeerplaats op 150 meter afstand ligt – op zich niet heel ver – dan zijn onze 100 meter lange kabels te kort. Een hoog gebouw in de buurt? Dan kan het zijn dat onze regiewagen het signaal niet naar Hilversum kan sturen.”

Verrast door steigers

En zelfs als aan al die randvoorwaarden is voldaan, kan het nog mislopen. “Soms hebben we in april een fantastisch kasteel gescout en blijkt het bij aankomst toevallig net een schilderbeurt te krijgen en staat het compleet in de steigers. Dan moeten we ter plaatse iets anders vinden.”

De avondetappe, dagelijks om 22.55 uur op NPO 1

Meer over