Restyling Uitzending gemist (+ update)

Uitzending gemist, de site waarop televisieprogramma's van de Publieke omroep kunnen worden teruggekeken, krijgt dit jaar een grootschalige update. William Valkenburg, NPO-directeur internetcoördinatie riep gebruikers op suggesties in te sturen. Inmiddels kan de stand worden opgemaakt (zie update).

Update 05-03-10
De uitslag

Ruim 200 inzendingen van gebruikers van de website vormen de leidraad voor het projectteam dat de website moet vernieuwen. Er zijn drie punten die door de NPO aangepakt gaan worden.

1. Zoekfunctie
Een betere zoekmachine staat hoog in het vaandel bij de consument. Op basis van het commentaar, richt het team zich op het zoeken op datum en de ontwikkeling van een betere A-Z-lijst: "Een paar van deze varianten hebben we al uitgewerkt in een klikmodel en gaan we tijdens een usability-onderzoek laten testen."

2. Beeldkwaliteit
Het viel al te verwachten dat men de beeldkwaliteit graag verbeterd ziet. Maar het is de vraag of er binnen afzienbare tijd verbetering komt: "We kunnen vertellen dat er is besloten om de beeldkwaliteit te verhogen. Het is nog niet bekend is wanneer dit technisch realiseerbaar is."

3. Personalisering
De consument hecht steeds meer waarde aan het aanmaken van favorieten en het krijgen van persoonlijke aanbevelingen op basis van kijkgedrag, zoals dat op Youtube en andere websites gebeurd. Eén inzending riep zelfs op tot het opheffen van de website, om vervolgens al het materiaal op Youtube aan te bieden.

Het team beseft de toegevoegde waarde van personalisatie-opties en gaat ook daarmee aan de slag.

Oorspronkelijke bericht (17-02-10)
De huidige website bestaat al vijf jaar. In die tijd zijn er meerdere verbeteringen doorgevoerd: "We bieden inmiddels Quicktime en Silverlight-players. Binnenkort volgt Flash.

Afgelopen jaar is de embeddable omroepplayer gelanceerd en kwam de Teletekst 888 ondertiteling beschikbaar voor een belangrijk deel van het Nederlandstalige programma aanbod.

We boden Uitzending Gemist al op verschillende typen mobiele telefoons aan en voegden daar in september de iPhone aan toe."

Ingehaald
De nieuwe video-on-demand diensten van RTL en SBS zijn op het moment verder in hun ontwikkeling dan Uitzending gemist. Ze hebben kunnen profiteren van de wet van de remmende voorsprong.

Volgens William is het "tijd voor een radicale vernieuwing!"

Feedback
Een projectteam is bezig de site te renoveren en verder te ontwikkelen. De komende maanden zullen al vernieuwingen worden doorgevoerd, maar zichtbare resultaten worden pas eind dit jaar echt verwacht. Verbetering van de videokwaliteit en de zoekfunctie staan hoog op de agenda.

Het team staat open voor suggesties van het publiek: "Als gebruiker van de website weet je als geen ander wat je wenst van de nieuwe versie. Daarom zijn we benieuwd naar je reactie en input. Wat vind jij belangrijk in de nieuwe Uitzending Gemist?"

Groei
Uitzending gemist is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid. Vorig jaar werd 150 miljoen keer een programma bekeken via de site: een kwart meer dan in 2008. Per maand maken gemiddeld zo'n twee miljoen mensen gebruik van de dienst.

Vooral het kijken via de mobiele telefoon is populair: 2,7 miljoen aanvragen werden gedaan via mobieltjes. De Publieke omroep verwacht dat het aantal mobiele gebruikers alleen maar zal groeien.

Het meest bekeken programma op Uitzending Gemist was vorig jaar het NOS Journaal (8,3 miljoen), gevolgd door de soap Onderweg naar morgen (acht miljoen) en de jeugdserie Spangas (5,1 miljoen).

De drukste maand was november. In die maand werden achttien miljoen video's bekeken, voornamelijk dankzij aan het succesvolle KRO-programma Boer zoekt vrouw.

Reageren