Robert Pino's naakte waarheid

In het nieuwe 'make over'-programma De naakte waarheid helpen Daphne Deckers en mental coach Robert Pino onzekere vrouwen om een positiever zelfbeeld te krijgen. Wij voelden Robert aan de tand over het programma, diëten en plastische chirurgie.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen De naakte waarheid en de vele andere metamorfoseprogramma's op tv?
De naakte waarheid gaat uit van normale mensen die een verkeerd zelfbeeld hebben of zich absoluut onzeker voelen over hun lichaam en hoe ze eruit zien. Er worden geen correcties gedaan met botox, chirurgische of cosmetische ingrepen zoals bij veel programma's het geval is, maar we gebruiken de innerlijke en uiterlijke kracht van de kandidaat. Mijn rol is vooral om het denken van de vrouwen te veranderen of te beïnvloeden, zodat ze hun kracht weer hervinden en authentiek zijn. Geen trucs, geen therapie.

Wat is de rolverdeling tussen jou en Daphne?
Daphne is de presentatrice van het programma en een vriendin van de kandidaten. Zij helpt ze door alle stappen heen, met name met de terugkerende elementen als styling, de fotosessie en de modeshow. Ik houd mij bezig met de 'mind' van de kandidaten.

Ben je tot nu toe tevreden met de resultaten van de kandidaten?
Absoluut! De kandidaten ondergaan een blijvende transformatie en als je ziet hoe ze veranderen (van binnen én van buiten), dan is dat hartverwarmend om te zien. We hebben nog een aantal afleveringen te gaan en ik ben er zeker van dat ook die heel bijzonder zullen zijn.

Waarom hebben vrouwen tegenwoordig vaak problemen met hun zelfvertrouwen?
Het lijkt wel of vrouwen per definitie kritischer naar zichzelf kijken. De mode- en cosmetica-industrie doen natuurlijk hun best om een bepaald ideaalbeeld te promoten, maar dat is gelukkig allang niet meer de anorexia-vrouw. De media laten nu ook meer authenticiteit zien en mensen met een gezond gewicht.Vaak is het zo dat vrouwen zichzelf onaantrekkelijk vinden als ze een kilootje meer hebben, maar dat hoeft helemaal niet. Filmsterren en modellen hebben dezelfde problemen, maar trainen waarschijnlijk meer en eten gezonder. Je hebt het uiteindelijk zelf in de hand!

Hoe kunnen vrouwen hun zelfbeeld positief veranderen?
Eén van de tips die ik kan geven is om eens te kijken naar de goede eigenschappen die je bezit. We zijn opgevoed met "zoveel fout" en "je moet dit doen om beter te worden", in plaats van dat we vroeger op school gestimuleerd hadden kunnen worden met "zoveel goed" en "perfect, je bent op de goede weg". We zijn dus geprogrammeerd om te kijken naar dingen die niet kloppen, en dat is niet goed!

De nadruk dus meer op positieve aspecten leggen?
Ja! Ongelooflijk dat vrouwen het soms maar laten zitten en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Ook mannen lopen gevaar. Tot slot, als je mooi bent van binnen, ben je vanzelf mooi van buiten. Mensen om je heen voelen dit gewoon.

Hoe denk jij over diëten?
Je vraagt het wel aan iemand die zowat alle diëten heeft geprobeerd en ook heeft ervaren dat op korte termijn diëten dus niet werkt. Je valt dan een paar kilo's af, maar op lange termijn kom je gewoon weer aan. Wat voor mij werkt is zes keer per dag kleine (vuistgrootte) en gezonde maaltijden eten. Verder is voldoende beweging (minimaal drie keer per week en minimaal dertig minuten) en voldoende slaap erg belangrijk. Dat laatste was voor mij een 'eye opener'. Voldoende rust zorgt ervoor dat je gewicht kunt verliezen.

Hoe sta je tegenover plastische chirurgie?
Ik ben voor plastische chirurgie als er sprake is van gewenste en/of noodzakelijke correctie. Als het te fanatiek wordt, haak ik af. Er zijn mensen die veel operaties hebben ondergaan omdat ze op hun idool willen lijken: dat gaat te ver. Maar als iemand er gebukt onder gaat omdat iets van het lichaam niet juist of te opvallend is, dan kan ik me voorstellen dat je dat wilt veranderen. Persoonlijke vrijheid vind ik belangrijk. Daarnaast is authenticiteit goed. Iemand die rimpels heeft en een karakterkop, dat is toch geweldig?!

De naakte waarheid is weer woensdag 17 september te zien om 21:28 uur op RTL 4.

Reageren