Jaaroverzicht

Terugblikken: de opvallendste tv-momenten van 2022

30 december 2022 15:45 | overig-tv-nieuws | Door Janine van Rooden

© William Rutten

2022 ligt bijna achter ons en daarom is het de hoogste tijd om terug te blikken op de opvallendste tv-momenten van het afgelopen jaar! 

En dat waren momenten met zowel een lach als een traan.

Terugkeer Jan Rot in De Slimste Mens

Na tien jaar was Jan Rot weer te zien in De Slimste Mens. Toen de zanger en componist hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was liet hij weten graag nog een keer mee te willen doen aan het populaire quizprogramma. En zo geschiedde.

Jan Rot in De Slimste Mens
Jan Rot in De Slimste Mens

BOOS: This Is The Voice

Tim Hofman maakte een onthullende reportage over de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland, waar jarenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvond. De presentator won hiermee meerdere prijzen, waaronder de Televizier-Ster Impact 2022.

MAFS-debacle tussen Arjan en Maurice

Er werd ontzettend veel over gesproken en geschreven: de mismatch tussen Arjan en Maurice in Married at First Sight. Arjan gooide al vroeg en op bizarre wijze de handdoek in de ring. Hij ging niet mee op huwelijksreis en liet dat per brief aan zijn kersverse echtgenoot weten.

Everon Jackson Hooi is de Mol van 2022

Fans van Wie Is de Mol? puzzelden week na week om de Mol van dit jaar te ontmaskeren. Everon Jackson Hooi bleek deze zware taak op zich te hebben genomen. Zoals vanouds tastte iedereen tot het laatste moment in het duister.

Samen in Actie voor Oekraïne

De publieke- en commerciële zenders sloegen de handen ineen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Er werd tijdens de landelijke Giro555-actiedag een fantastisch bedrag van 106 miljoen euro opgehaald.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Giro555 (@giro555.nl)

Staatsontvoeringen in Dit Was het Nieuws

Peter Pannekoek kreeg massaal bijval nadat hij de uithuisplaatsingen van kinderen die slachtoffer waren geworden van de toeslagenaffaire 'staatsontvoeringen' noemde in Dit Was het Nieuws. De cabaretier wakkerde met zijn actie de maatschappelijke discussie hierover nog meer aan.

Louis van Gaal openhartig bij Humberto

In de talkshow van Humberto Tan vertelde Louis van Gaal dat hij lijdt aan prostaatkanker. Door zijn openhartigheid maakte de voetbalcoach het beladen onderwerp bespreekbaar, wat voor veel hartverwarmende reacties zorgde.

Jaimie Vaes in gesprek met Khalid & Sophie

Iemand die ook openhartig durfde te zijn was influencer Jaimie Vaes. In Khalid & Sophie vertelde zij voor het eerst over het huiselijk geweld waarmee zij te maken heeft gehad in haar - inmiddels verbroken - relatie met rapper Lil Kleine.

Kaarsenrel in Vandaag Inside

Dat Vandaag Inside niet vies is van een relletje bleek ook dit jaar, toen Johan Derksen opbiechtte 'eeuwen geleden' een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. De uitspraak hield de gemoederen wekenlang bezig en even leek het erop dat Wilfred, René en Johan door alle commotie definitief zouden stoppen met hun talkshow.

Nat pak in Kopen zonder Kijken

Makelaar Alex van Keulen deed tijdens een bezichtiging in Kopen zonder Kijken net een stapje te veel naar achteren, waardoor hij in een vijver belandde. Hilariteit alom bij zowel bouwkundige Bob Sikkes als de kijkers van het populaire huizenprogramma.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline)

Afscheid Jan de Hoop bij RTL Ontbijtnieuws

Na 33 jaar zwaaide Jan de Hoop af als presentator van het RTL Ontbijtnieuws en dat viel hem zwaar. Tijdens de uitzending brak hij waardoor de tranen rijkelijk vloeiden.

Augurken-gate in B&B Vol Liefde

Commotie in B&B Vol Liefde. Desiree miste tijdens het bereiden van haar tonijnsalade een cruciaal ingrediënt: augurk. Toen ze Hans wilde vragen om deze op weg naar huis mee te nemen, knapte er iets bij Hayriye. Die vond dat namelijk helemaal niet nodig. Fans van het populaire datingprogramma keken vol ongeloof naar de bitchfight die ontstond.

De breuk van Nick & Simon bij Jinek

Dit is misschien wel het meest besproken interview van het jaar: Nick Schilder en Simon Keizer die hun afscheid als muzikaal duo aankondigden in de talkshow van Eva Jinek. De ongemakkelijkheid spatte er vanaf, de twee durfden elkaar zelfs niet aan te kijken. Veel kijkers geloofden daarom niet dat de twee zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan. 

Misplaatste live-uitzending Op1

Giovanca Ostiana en Margje Fikse presenteerden Op1 vanuit het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dit deden ze om aandacht te vragen voor de barre omstandigheden daar. Terwijl de presentatoren voor de camera's schitterden, stonden de vluchtelingen vanachter de hekken machteloos toe te kijken.

Rampvlucht maakt emoties los

30 jaar na de Bijlmerramp bracht de dramaserie Rampvlucht de heftige verhalen van 4 oktober 1992 in beeld. De geprezen serie maakte veel los bij de kijkers en scoorde hoge kijkcijfers.

Even tot Hier wint de Gouden Televizier-Ring 2022

Dit jaar waren De Bevers (RTL 5), Het Jachtseizoen (SBS6) en Even tot Hier (BNNVARA) de drie genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring 2022. Uiteindelijk waren het Niels van der Laan, Jeroen Woe en Miguel Wiels van Even tot Hier die de prijs in ontvangst mochten nemen.

Klimaatactivist lijmt zichzelf vast aan talkshowtafel

Toen Beau van Erven Dorens werd gevraagd om de talkshow van een zieke Eva Jinek over te nemen had hij natuurlijk niet gedacht dat een klimaatactivist zich live in de uitzending vast zou lijmen aan de tafel. De presentator bleef er gelukkig rustig onder en tijdens de commercial break werd de oproerkraaier uit de studio verwijderd. 

Edino van Dorsten maakt indruk in Kamp van Koningsbrugge

Kamp van Koningsbrugge kwam dit jaar met een editie waaraan bekende Nederlanders meededen. Zo ook Edino van Dorsten, die tijdens de laatste uitzending veel respect oogstte toen hij door een zware proef een herbeleving van zijn traumatische jeugd ervaarde. 

John de Bever eet M&M's met haarlak in HLF8

Fijn hoor, die hapjes op de talkshowtafel. Dat moet John de Bever hebben gedacht toen hij een schaaltje M&M's zag staan in HLF8. De volkszanger was er lekker van aan het snoepen totdat presentatrice Leonie ter Braak hem vertelde dat de chocoladesnoepjes waren ingespoten met haarlak, zodat ze langer bewaard konden blijven voor de uitzendingen. Lachen!

Beste Zangers maakt special voor KiKa

Televisieprogramma's maken regelmatig specials om aandacht te vragen voor goede doelen. Dit jaar deed Beste Zangers dit op bijzonder mooie wijze voor KiKa: Stichting Kinderen Kankervrij. Tijdens de uitzending konden mensen een donatie doen en daar werd massaal gehoor aan gegeven, waardoor de lijnen overbelast raakten. Uiteindelijk werd er 1,6 miljoen euro ingezameld.

Meer over