Tijdslimiet Oscaruitreiking

Op zondag 7 maart is het weer tijd voor de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. De 82ste editie van de prestigieuze prijsuitreiking zal anders verlopen dan voorgaande jaren. De organisatie hoopt af te komen van de grootste ergernis van de afgelopen jaren: de ellenlange dankbetuigingen.

Het is slecht nieuws voor alle familieleden, collega's, coaches, ontwerpers, huisdieren, dieetkundigen en andere inspiratiebronnen van de winnende acteurs en actrices.

Goed nieuws voor het publiek: Oscarwinnaars zullen niet meer pagina na pagina met namen oplezen om iedereen in hun leven te bedanken voor hun steun.

Doorn in het oog
De ellenlange speeches tijdens de Oscars hebben zich inmiddels ontwikkelt tot een doorn in het oog van vele kijkers. Ze staan zelfs bekend als het meest gehate element van de show. Een tijdslimiet van 45 seconden moet voor verandering zorgen.

De 45-seconden regel
Allereerst krijgen de winnaars 45 seconden om op het podium hun prijs te accepteren en aan te geven wat het beeldje voor hen persoonlijk betekent.

Daarna krijgen ze nog eens 45 seconden om backstage dankbetuigingen te doen. Daarvoor is een speciale camera gereserveerd, de zogenaamde "thank you cam."

Naamplaatjes
Dit jaar zullen de Oscar-beeldjes ook al bij de uitreiking zelf een naamplaatje dragen.

Om de winnaars geheim te houden, werden de namen in voorgaande jaren pas na de uitreiking opgedrukt. De winnaars moesten vaak wekenlang wachten voordat het beeld klaar was om mee naar huis te nemen.

Bij voorbaat zullen dit jaar 197 naamplaatjes worden gegraveerd: één voor elke genomineerde in iedere categorie. Alle naamplaatjes van de acteurs en actrices die niet in de prijzen vallen, worden na afloop van de awards gerecycled.

Reageren