Tros twijfelt aan Eurovisie Songfestival

20 Mei 2012 19:58 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De Tros bezint zich over het Eurovisie Songfestival. De omroep vraagt zich hardop af of de kosten het liedjesfestijn te mogen organiseren nog wel te verantwoorden zijn in het licht van de aangekondigde bezuinigingen bij de publieke omroep.

De Tros moet jaarlijks een slordige 250.000 euro neertellen voor de uitzendrechten van het Eurovisie Songfestival, bovenop de organisatiekosten voor zowel de nationale variant als de Nederlandse delegatie die jaarlijks afreist naar het gastland. Deze kosten worden deels ook met geld van de ledenvereniging betaald. 

Afweging maken
Directeur Peter Kuipers vertelt in gesprek met de website AllesShow.nl. "De vereniging stopt er veel geld in, maar we moeten ook leden werven. Je verankering in de samenleving moet je houden. Werf je leden, of bind je je huidige leden aan je? Je moet dus steeds een afweging maken over wat je nu nog stopt in het
 Songfestival." 

Dit jaar duurder uit
Het lijkt erop dat de kosten dit jaar sowieso hoger uitvallen dan in 2011. Toen sliep de delegatie twee weken lang op een afgehuurde boot in de haven van Düsseldorf waar ook werd opgetreden. Maar dit jaar is er naast extra reiskosten naar Azerbeidzjan ook voor gekozen iedereen onder te brengen in een duur hotel.

Niet verwacht
De bezuinigingen bij de publieke omroep drijven de kwestie op de spits. "Dat had ik twee, drie jaar geleden niet verwacht, maar dat zie je nu wel langzaam maar zeker op je af komen. Dat baart me wel zorgen voor de komende jaren. Uiteindelijk gaat het over verdeling van verenigingsgelden en waar je die aan besteedt. Dan moet je ook duidelijk maken waarom je vindt dat een Eurovisie Songfestival bij de Tros hoort. En waarom je vindt dat een vereniging daar geld in moet stoppen.", besluit Kuipers.Meer over