TV Première: Aladdin

23 Juli 2011 06:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Ongelooflijk maar waar: de Disney film Aladdin is bijna twintig jaar oud, maar beleeft vanavond pas zijn Nederlandse tv-première. Het liefdesverhaal tussen straatschoffie Aladdin en de mooie prinses Jasmine blijft tot de verbeelding spreken, maar stiekem is de magische Geest de echte ster van de film. 

In de Amerikaanse versie leent komiek Robin Williams (60, foto) zijn stem aan het jolige lampenspook. Niet zonder reden, de makers van Aladdin hadden Robin voor ogen toen ze het personage Geest ontwierpen. Robin staat bekend om zijn razendsnelle humor en ontelbare imitaties. Voor Geest transformeert hij zich meer dan vijftig keer in de meest uiteenlopende typetjes.

De meeste grappen die in de film te zien zijn, ontstonden spontaan op de set toen Robin tijdens de opnamen er vrolijk op los improviseerde. Een team tekenaars gaf uiteindelijk vorm aan Robins ingevingen. Door deze unieke manier van werken kijkt Williams met plezier terug op het maken van Aladdin: „Ik ben altijd al fan van cartoons geweest. Vooral die van Warner Brothers hebben enorm veel diepgang, omdat ze zo verrassend menselijk zijn en zwaktes hebben. Daffy Duck en Elmer Fudd stotteren bijvoorbeeld. Je kunt je als komiek in een tekenfilm helemaal uitleven, omdat alles wat je zegt, zonder veel moeite werkelijkheid wordt. Dat maakte het steeds leuker om te doen, omdat ik volledig kon losgaan en alles wat in me opkwam, mocht roepen. Uiteindelijk is er ruim zestien uur aan puur geïmproviseerd materiaal opgenomen. Niet elke grap was bruikbaar. Zo klonken Goofy en Mickey Mouse die naar de hoeren gingen, enorm komisch, maar het heeft de film niet gehaald. Disney is en blijft immers voor kinderen.”

Meer over