Vraag | Waar is de sci-fi?

De vraag van deze week:
Televizier.nl lezer JGKuiper vraagt zich af waarom er zo weinig sciencefiction op de Nederlandse tv te zien is.

De situatie:
JGKuiper heeft gelijk. Voor fans van sciencefiction is er op de reguliere tv weinig aanbod.

Dat was ooit wel anders. Toen werden series als Star Trek (RTL), Battlestar Galactica (Veronica), Doctor Who (VARA), Stargate (Atlantis en SG1, Veronica) en andere in meer of mindere mate succesvolle series in Nederland uitgezonden.

Wie echter heden ten dage nog echte ‘scifi ’ op de buis wil zien, moet goed zoeken. Maar hoe komt dat dan?

Het antwoord:
Eigenlijk is het antwoord even triest als eenvoudig: er kijkt geen hond naar, terwijl de series vaak wel relatief prijzig zijn om aan te schaffen en uit te zenden.

Wij Nederlanders zijn nu eenmaal nooit echt een volk geweest dat plat ging voor die fantasiewerelden vol vreemde personages en technologische ontwikkelingen. Laat staan dat er beige figuurtjes met gekke oren, tijdreizende telefooncellen of organische ruimteschepen-met-eigen-wil in voorkomen. En met al die sterrenpoorten en andere dimensies hebben we ook al niet zoveel.

Realistisch, aub
Nee, wij Nederlanders schuiven massaal aan voor een serie als ’t Spaanse Schaep, waarin bekende gezichten met gekke pruiken op een tijd naspelen die we √©cht kennen, of voor Amerikaanse blockbusters als House, waarin het meest gekke element is dat een arts echt √≠edere dag chagrijnig is.

Dat is dan ook waar de Nederlandse zenders zich op richten. Immers: hoe meer kijkers, des te meer adverteerders meer geld betalen en hoe lucratiever een serie dus is. Helaas voor de scifi-fans!

Strohalm
Gelukkig is er een uitzondering op deze regel. Veronica 8 zendt sinds kort elke woensdagavond om 23.15 uur Battlestar Galactica uit. En daarin strijdt de mensheid nog altijd tegen de Cyclons. ‘My wish is your command!’

Tip!
Inmiddels is bij verschillende aanbieders van digitale tv wel het Amerikaanse SyFy Channel in bepaalde pakketten verkrijgbaar. Die zender zendt talloze scifi-series uit, waaronder ook de in dit stuk genoemde Star Trek (Enterprise en Next Generation), drie varianten van Stargate en een hele riedel andere scifi -programma’s.

Heeft u ook een vraag over televisiegerelateerde zaken? Klik hier en stel uw vraag!

Reageren