X-Factor: de laatste meisjes en groepen

X-Factor heeft inmiddels het kaf van het koren gescheiden. Nu wordt het programma écht interessant, want we zijn op weg naar de live shows. Daarin gaan de laatste twaalf kandidaten in vier verschillende categorieën voor een live publiek bewijzen dat zij het verdienen om de nieuwe ster van Nederland te worden. Tot die tijd heeft de vierkoppige jury (Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon) de regie nog in handen. Voor Televizier schrijft Laura Vervaart over de aanloop naar dé finale, en beoordeelt op haar eigen manier de talenten in het programma.

In de laatste uitzending van X-Factor op tv was het tijd voor de eerste juryvisits.

De juryleden gingen extra actief met hun groepen aan de slag,en bij de meisjes en de groepen was het de laatste kans voor de juryleden om hun groep bij te schaven en de besten eruit te pikken. Vanaf 9 april beginnen namelijk de live shows, waarin het lot van alle kandidaten weer in handen van het publiek ligt.

Niveau verschilt
Dit is ook traditioneel gezien de fase waarin duidelijk wordt welke kant het jurylid met zijn of haar kandidaten op wil, en hoe goed een kandidaat écht is.

Het is na de uitzending van vrijdag wel duidelijk geworden dat het niveau van de groepen onderling ontzettend verschilt. De meisjes van Stacey zijn allen getalenteerd en zingen over het algemeen redelijk zuiver en zijn aardig muzikaal. Bij de 'groepen' van Gordon was het het allemaal net niet, dit keer.

X_Factor_groepen

Samen zingen is moeilijk
Drie van de vijf overgebleven groepen zongen vals, hadden valse samenzang of kregen de act helemaal niet van de grond en bleven in het 'dansje' hangen. Het was dus niet een kwestie van de besten overhouden, maar een inschatting maken welke drie het minste vals zullen gaan zingen tijdens de rest van het programma.

Het moge duidelijk zijn: de enige rare keuze die bij de groepen is gemaakt, is dat de door de jury gevormde boy-band (die inmiddels '4granted' heet) door mocht naar de volgende ronde. De jongens zongen hun nummer namelijk echt vals: het klopte niet en de heren waren echt een van de slechtste performances van de uitzending. En dat is pijnlijk, want de heren werden natuurlijk door X-Factor zelf naar voren geschoven.

Mooie jongetjes en stoere vrouwen
Uiteindelijk viel Gordons keuze op twee boybands, 4granted en BadBoys, en de close-harmony groep Fierce. Die laatste groep is geen verrassing: de dames staken met kop en schouders boven de rest uit. Het was de enige groep die liet zien dat ze om kunnen gaan met samenzang en driestemmig hun refreinen kunnen opbouwen.

X_Factor_meiden

Meiden
Ook bij de meisjes was het niet makkelijk. Uiteindelijk zijn daar Sumera, Daniëlle en Maaike overgebleven. De keuze lijkt een beetje beperkt hierdoor, want vooral Daniëlle en Maaike zijn kandidaten van dezelfde soort. Ze hebben een zelfde soort stem en uitstraling (hoewel Daniëlle iets brutaler is en Maaike tot voor kort een beetje een grijze muis was) en waarschijnlijk ook hetzelfde repertoire.

Staceys keuze
De technisch veel betere Romy en het feestbeest Kim hebben van de meisjes het onderspit moeten delven. Dit is jammer, want met een van deze twee was de groep een stuk gevarieerder geweest dan dat hij nu is. Maar het Nederlands publiek zal snel genoeg de keuze maken en dan zal duidelijk worden wie er sterk genoeg is om overeind te blijven.

Reageren