Zij gelooft in mij

In de achtdelige serie van de NCRV Zij gelooft in mij begeleid Xander de Buisonjé (36) drie ex-gedetineerden in hun zoektocht naar ware liefde. Een partner zou hen kunnen helpen om op het rechte pad te blijven.

Steven (19), Gert (37) en John (39) hebben een gevangenisstraf uit
gezeten. Nu staan ze weer op straat en proberen hun leven op te pakken. Maar dan wel zo dat ze niet opnieuw in de fout gaan.

Behalve huisvesting en werk zou een relatie daarbij volgens de NCRV van grote waarde kunnen zijn: "Een partner kan de ex-gedetineerde coachen en uitdagen om weer echt wat van het leven te maken. Omdat zij in hem gelooft, blijft hij op het rechte pad."

Televizier sprak Xander en legde hem de volgende uitspraken voor...
Uithuilen en weer opnieuw beginnen
"Dat gaat voor alle drie de mannen wel op. Uithuilen is niet zo moeilijk, maar opnieuw beginnen des te meer. Ze hebben niks; het is dan moeilijk om op het rechte pad te blijven. Ze krijgen niet zomaar een baan en ze moeten toch eten. Ze moeten zo veel regelen om hun toekomst structuur te geven.

Het is geen warm bad waarin ze terechtkomen; het is niet eens lauw. Je moet ijskoud opnieuw beginnen. Je moet een bikkel zijn en heel gemotiveerd om je eruit te knokken. Dat kan een paar jaar duren. Als je een tijd in de gevangenis hebt gezeten, kun je niet zomaar in de maatschappij terecht.

Je hebt een nieuwe basis nodig. Wij noemen dat de drie w's: wonen, werk en wederhelft. Het is belangrijk om je daarop te concentreren. Woning en werk brengen we in het programma in kaart; we laten zien hoe moeilijk je daaraan komt. En we helpen ze aan de derde w: van wederhelft."

Zij gelooft in mij, zij ziet toekomst in ons allebei
"Dat liedje heb ik gezongen tijdens de afscheidsceremonie voor André Hazes in 2004. Het staat nog steeds op mijn repertoire; ik zing het nog heel vaak. Het voelt als een soort geadopteerd kind.

Geloof is heel belangrijk, ook voor deze mensen. Dat iemand in hen gelooft, een vrouw, is een van de voorwaarden om te slagen. Het programma heette al zo voordat ik een screentest deed. Nou, dan moet het Xander ook maar zijn, zullen ze hebben gedacht. Hij zingt die tekst al; dat komt mooi uit."

Ga direct terug naar de gevangenis, ga niet langs Start
"Volgens de cijfers gaat minstens één van onze drie mannen binnen een jaar weer in de fout. Maar ik denk dat wij een betere score gaan halen. Ik durf er zelfs wat op te zetten, dat ze niet binnen een jaar een nieuw delict plegen en vast komen te zitten.

Ik heb tegen ze gezegd: 'Ik heb vertrouwen in jullie, beschaam het niet.' Maar het moet ze wel een beetje meezitten. Als alles tegenzit, wordt het gewoon lastig. Ze moeten vertrouwen krijgen en het gevoel hebben dat de maatschappij op ze zit te wachten, niet dat ze een probleem zijn."

Lees het volledige interview met Xander in Televizier nr. 9 (2010)!

Afl. 1: Voorstel-ronde
In deze eerste aflevering stellen Steven, Gert en John zich voor. Ze zijn alle drie ‘open, eerlijk en recht door zee’. Welke vrouw wil dat niet? Wat ze precies op hun kerfstok hebben, komt pas in een later stadium ter sprake.

Reageren