Thuis televisiekijken: welke soorten abonnementen kun je kiezen?

11 april 2022 15:33 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

Pakweg 25 jaar geleden waren er weinig smaken beschikbaar om thuis televisie te kunnen kijken: je nam een televisieabonnement of niet, en in het laatste geval moest je het doen met je videocollectie en je videorecorder. Anno 2022 zijn er verschillende mogelijkheden om thuis naar televisieprogramma’s, series en films te kijken.

Wij leggen hieronder de opties aan je voor.

Mediabox

Het traditionele abonnement voor lineaire televisie, televisie volgens programmering dus, komt met een kastje die veel providers de ‘mediabox’ noemen. Deze zorgt ervoor dat je naar digitale televisie kunt kijken. De mediabox maakt het mogelijk dat je gemakkelijk kunt zappen tussen zenders en programma’s op pauze kunt zetten, en vaak ook dat je programma’s die al begonnen zijn vanaf het begin kunt herstarten. De meest luxe mediabox maakt het ook mogelijk om uitzendingen op te nemen, al dan niet door een opname in te plannen. Dit type televisieabonnement is dan ook voor mensen die nog graag vasthouden aan de programmering van televisieprogramma’s en wellicht nog niet zo veel gebruikmaken van streamingsdiensten. Zenderpakketten kunnen per aanbieder en per abonnement verschillen. Kijk hier dus goed naar voordat je een keuze maakt.

Online tv

Wil je besparen op je televisieabonnement, maar wel gewoon ‘live’ naar televisiezenders kunnen kijken? Dan kun je kiezen voor een abonnement voor online tv. Dit houdt in dat je enkel televisie kunt kijken via de app van je provider. In die app kun je inloggen met het account dat je hebt aangemaakt bij de provider om vervolgens bij je zenderpakket te kunnen. Heb je een smart tv of een Google Chromecast, dan kun je het beeld verplaatsen naar je televisietoestel en gewoon op je televisie kijken. Online tv is wel afhankelijk van een goede internetverbinding, dus neem dat een overweging wanneer je een abonnement kies voor internet en tv. Bij online tv is pauzeren, herstarten en opnemen helaas niet mogelijk en gaat ‘zappen’ langzaam omdat er dan telkens een nieuwe stream geladen moet worden.

NLZIET

Voor een abonnement voor online tv bestaat ook een alternatief, namelijk de streamingsdienst NLZIET. Deze streamingsdienst biedt een beperkt zenderpakket met bekende Nederlandse zenders, de regionale omroepen en een aantal Vlaamse zenders. In tegenstelling tot online tv, biedt NLZIET  wél de mogelijkheid om programma’s vanaf het begin te herstarten en kun je ze ook direct na de uitzending terugkijken. In de meeste gevallen kun je programma’s tot een jaar na uitzending terugkijken. Dat geldt dus ook voor de programma’s van de commerciële omroepen. NLZIET werkt verder hetzelfde als online tv: je kijkt via je internetverbinding en kunt met behulp van een smart tv of Google Chromecast het beeld naar je televisietoestel verplaatsen.

Geen televisieabonnement

De laatste optie is natuurlijk helemaal geen televisieabonnement meer nemen. Sommige mensen – jongeren in het bijzonder – kiezen hiervoor omdat ze eigenlijk geen gebruikmaken van televisie volgens programmering. In plaats daarvan gebruiken ze Netflix, Videoland (met programma’s van RTL), HBO Max of andere streamingsdiensten voor on-demand entertainment. Ook dat kun je overwegen. Wil je graag Nederlandse programma’s zien, dan kun je gratis gebruikmaken van NPO Start, waarop je het aanbod van de Nederlandse publieke omroepen kunt terugkijken. Neem je een abonnement voor NPO Plus, dan kun je oudere uitzendingen terugkijken en in sommige gevallen zelfs vooruitkijken.

Wat is voor jou de meest passende optie? Ben jij een fan van televisie kijken via een mediabox, wil je wel graag live kunnen kijken maar ook geld besparen op je abonnement of kijk je nooit meer naar televisie volgens de programmering? Denk er goed over na voordat je een keuze maakt!

Meer over