Interview

Chris Zegers is terug met Break Free: 'Grijpt me aan'

25 augustus 2022 10:00 | reality | Door Monique Keeris

© Paco Núñez

Chris Zegers is betrokken bij het vijfde seizoen van Break Free. In het programma portretteert hij jonge mensen die op avontuur gingen in het buitenland en op tragische wijze om het leven zijn gekomen.

Wat spreekt je aan in dit programma?

"Het doet mij aan mezelf denken, toen ik 25 was. Ik was afgestudeerd, maar had geen idee wat ik wilde gaan doen. Ik dacht dat ik de enige was die dat niet wist. Mensen zeiden tegen me: 'geniet van je studententijd, want het is de mooiste tijd van je leven'. Dat maakte mij juist angstig, ik zag de toekomst als iets negatiefs. Ik vertrok naar Singapore en liet mijn vertrouwde omgeving los."

Wat leverde die reis jou op?

"De wereld ging voor mij open. Ik ontdekte dat ik niet bezig wilde zijn met mijn carrière; ik wilde achterhalen waar ik gelukkig van werd. Die zoektocht en de blijdschap die reizen oplevert, zie ik bij de jongeren in ons programma terug."

Naast blijdschap is er ook veel verdriet, want de hoofdpersonen overlijden tijdens hun reis. Maakt dat het niet lastig?

"Natuurlijk grijpt het me aan als ik familieleden of vrienden zie teruggaan naar de plek waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Toch krijgen we van alle naasten te horen dat ze zo ontzettend trots zijn op hun geliefde. Op de weg die ze hebben bewandeld, de avonturen die ze hebben beleefd en de vriendschappen die ze hebben gesloten. Ze hebben het leven omarmd. In het eerste verhaal in deze nieuwe reeks volgen we volgen modejournalist Charmayne. Zij overleed door koolmonoxidevergiftiging. Haar vriend benaderde ons, juist omdat ze fan was van het programma. Haar ouders stonden er ook achter, waardoor we een mooi beeld van haar leven hebben kunnen schetsen."

Ben je zelf aanwezig tijdens de reizen?

"Nee, ik ben de verteller en blijf op de achtergrond. Daar heb ik bewust voor gekozen, omdat ik vind dat de overleden reiziger en hun naasten de hoofdrol moeten hebben. Als ik in beeld zou interviewen, zou dat afleiden van hun verhaal."

Heb je tijdens je reizen zelf weleens in een benarde situatie gezeten?

"Zeker. Ik ben bijna verdronken in de zee, dook op een zandbank, zat in een taxi die in het donker met 130 kilometer per uur over hobbelige wegen scheurde, kreeg hoogteziekte en sprong van veel te hoge kliffen. Ik denk dat mijn moeder weleens bang is geweest. Toch realiseerde ze zich ook dat ik, mocht het misgaan, had geleefd zoals ik dat graag wilde. Dat zie ik ook terug bij de ouders van de jongeren; zij zien de uitzending als een ode aan hun kind."

Je hebt twee zoons. Mogen zij straks reizen?

"Ik gun ze het leven wat ik heb. Reizen kan ze inzichten geven die hun leven verrijken. Als ze zich maar bewust zijn van de gevaren en niet zo’n bewijsdrang hebben als ik vroeger had. Ik hoop dat ze ontdekken dat het leven heel veel moois te bieden heeft als je je eigen pad volgt."

Break Free is vanaf 25 augustus 2022 elke donderdag om 21:00 uur te zien op NPO 3

Meer over