Interview

Voormalig commando Ray Klaassens over start Kamp Van Koningsbrugge: 'Dit is het mooiste seizoen tot nu toe'

25 mei 2023 10:00 | reality | Door Wouter Luijken

© Elvin Boer
In Kamp Van Koningsbrugge doorlopen vijftien burgers een van de zwaarste opleidingen van Nederland: die van de Special Forces. Ook in het nieuwe seizoen vraagt voormalig commando Ray Klaassens het uiterste van de kandidaten.

Wat is er in het derde seizoen van Kamp Van Koningsbrugge te zien?

“De opzet is hetzelfde, maar er zijn vijftien nieuwe deelnemers die zich kwetsbaar opstellen en tot het uiterste gaan. De kandidaten moeten beseffen dat het niet om hen en de individuele pijntjes draait, maar om de missie en de groep. Als team moeten ze een praktische en doeltreffende aanpak kiezen. Het landschap is ook anders, de locatie is dit keer in Zuid-Limburg.”

Ligt de lat dit jaar hoger?

“Ja, dat komt uit de koker van Dai en mij. Dit zijn burgers zonder militaire ervaring, van hun vaardigheden mogen we nog niet veel verwachten. Toch moeten de kandidaten dit jaar niet alleen goed weten waarom ze dit willen doen, maar ook kunnen kaartlezen, zwemmen en vuur maken. Vorig jaar was dat soms prutswerk. Wij wilden mensen die zich slecht voorbereiden er bij voorbaat uithalen. Als een deelnemer hier komt moet alles op orde zijn.”

Hoe gaan de kandidaten het proces in?

“In principe weten ze meer dan eerdere kandidaten, maar daar wordt in de eerste uren al mee afgerekend. Ze weten niet waar ze naartoe gaan, waar ze slapen, wanneer ze eten, wat ze gaan doen. Het is een valse voorsprong die ze hebben. Dai en ik kunnen na een paar seizoenen beter inschatten wat we met deze mensen kunnen doen. Ik denk dat deze groep het, zeker op geestelijk vlak, het zwaarst heeft gehad van allemaal.”

Wat is het allerzwaarste aan dit traject?

“Het gaat erom hoe een deelnemer zich opstelt als hij het lichamelijk niet meer redt. Dan valt iemand terug op karakter en manier van denken. Als een stemmetje in het hoofd zegt dat iemand niet meer kan, dan moet iemand kunnen herpakken. Wij creëren een uitzichtloze situatie waarin dat stemmetje zijn werk doet. In die situatie kunnen wij zien of een kandidaat uit het goede hout gesneden is.”

Wat vind je zelf van dit seizoen?

“Ik durf te zeggen dat ik dit het mooiste seizoen tot nu toe vind. Ik vind dat de boodschap goed overkomt op beeld en de omgeving is prachtig. We hebben in de vorige seizoenen alleen maar blauwe lucht zonder ook maar een wolkje gehad, dat is nu anders. Het weer doet iets met mensen. Ga maar na, ben je liever bezig in je natgeregende kloffie of met een zonnetje?”

Je bent ook actief als spreker. Wat is jouw voornaamste boodschap?

“In ellende zit de kans om trots te worden. Ik gun iedereen het gevoel van trots, maar dat kost veel energie. Men moet eerst ellende doorstaan om daarna trots te zijn. Daarmee heeft iemand controle over het eigen geluk, want trots ligt in het verlengde van geluk. Als iemand afhaakt maakt trots snel plaats voor schaamte en schuld.”

Kamp Van Koningsbrugge is vanaf 25 mei 2023 elke donderdag om 20:35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over