Interview

Jan Versteegh: 'De Bondgenoten is anders dan andere realityshows'

18 oktober 2023 11:30 | reality | Door Irma Tomas

© William Rutten
SBS6 introduceert met De Bondgenoten een nieuwe dagelijkse realityshow waarin iedere maand een kandidaat de poort uitloopt met 100.000 euro. Wij vroegen presentator Jan Versteegh het hemd van het lijf over zijn nieuwe programma.

Het huis van Een Jaar van Je Leven in Lelystad werd in recordtempo omgebouwd tot een met 75 camera's behangen luxe verblijf voor de zestien kandidaten van de gloednieuwe SBS-realityshow De Bondgenoten. Daarin wint iedere maand een van de kandidaten een ton terwijl een andere deelnemer met lege handen vertrekt. Jan Versteegh is de presentator van dienst in wat wel eens zijn langste presentatie-klus ooit kan worden. 

Wat wordt jouw taak?
"Ik ben spelleider. Ik ben er op het moment dat ze opdrachten hebben. En dat zijn er nogal wat, ze hebben verdienopdrachten, eliminatie-opdrachten en knock-out opdrachten. Ze moeten steeds punten verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld om eten te kopen, naar huis te bellen of als ze in de sauna willen. En die punten kunnen ze alleen verdienen als ze opdrachten met mij doen. Ik ben er natuurlijk bij als mensen het huis moeten verlaten. Maar daarna ga ik ook meteen mee naar buiten, ik ben niet de steun en toeverlaat van de kandidaten. De groep leeft in een bubbel waar ik af en toe inkom."

Maar gaan ze wel van die luxe dingen gebruikmaken als het ze punten kost, waardoor ze minder kans maken op de 100.000 euro?
"Dat is de voortdurende tweestrijd waar ze in zullen zitten, willen ze zo hoog mogelijk eindigen ten opzichte van de andere teams? Of willen ze het zichzelf ook een beetje naar de zin maken?"

Wordt het een programma waarin de kandidaten elkaar voortdurend naaien?
"Wat dit programma zo anders maakt dan andere realityprogramma’s is dat mensen de hele maand met elkaar in een team zitten. Ze hebben elkaar door dik en dun gesteund, maar dan komt het moment dat een van de teamleden een ton kan winnen. Iedereen kiest in die situatie natuurlijk voor zichzelf. De psychologische kanteling die ze onvermijdelijk moeten maken wordt boeiend. Kun je iemand die je vertrouwt, een spreekwoordelijk mes in de rug steken?"

Wat voor types zijn de kandidaten volgens jou?
"Heel gemêleerd. Je hebt mensen die voor vuurwerk gaan zorgen, je hebt ook mensen die juist het conflict uit de weg gaan. Zowel qua uiterlijk als drijfveren zijn ze heel verschillend. Geld speelt natuurlijk wel mee. Als je weet dat je iedere maand kans maakt op 100.000 euro, dat is zo krankzinnig veel geld. Maar er zitten ook kandidaten bij die zichzelf willen uitdagen of nadenken over hun leven. Je stapt in dit huis uit de sleur van je dagelijkse leven, werk, familie of relatie."

Hou jij van dit soort realityprogramma’s?
"Als je mensen opsluit, gebeurt er iets met ze. Als je een paar uur gefilmd wordt, kun je jezelf mooier voordoen dan je bent. Maar als de camera's 24 uur aan staan, blijft degene over die je echt bent. Dat vind ik het interessante aan dit soort formats."

Zou je jezelf opgeven?
"Ik heb twee kleine kindjes van 4 en 6 en als ik nu een week weg ben omdat ik in het buitenland zat voor m’n werk, vind ik al dat ze veel veranderd zijn. Stel je voor dat ik een jaar of zelfs twee weg ben, dat zou ik echt niet kunnen."

Dus dit spel kan oneindig lang duren?
"Iedere maand gaat er een kandidaat weg met een ton, maar het kan ook zijn dat je hier twee jaar zit en nog steeds geen ton hebt."

En jij blijft het oneindig lang presenteren?
"Dat is toch lachen? Het genre vind ik leuk, het programma vind ik leuk, als het over twee jaar nog op de buis is, is het dus een succes geworden. Dat is iets wat iedere programmamaker graag wil. En ik mag iedere keer naar huis hè? Ik kan die poort gewoon uitlopen."

De Bondgenoten start op zondag 22 oktober om 21:30 uur. Vanaf 23 oktober is de realityshow elke werkdag om 19:45 uur te zien op SBS6.

Meer over