Op klompen naar Marokko

Marokkaanse jongeren op zoek naar hun roots

30 augustus 2022 09:44 | reality | Door Marjolein Vos

© BNNVARA
Je kunt de Marokkaan wel uit Nederland halen, maar haal je Nederland ook uit de Marokkaan? In een nieuwe reality-serie Poldermocro's van BNNVARA gaan de zes jongeren Aziz, Yasmine, Meryam, Yasmine, Tarik en Ayoub naar het geboorteland van hun ouders om onder meer met die vraag geconfronteerd te worden.

Met het programma willen de makers laten zien dat de dubbele nationaliteit voor veel jonge Marokkanen voordelen en nadelen heeft. De groep reist met presentator Sahil Amar Aïssa af naar Marokko, maar niet voor een familiebezoekje. Deze keer zien ze het vaderland van hun familie in een totaal ander daglicht. Ze duiken in de zoektocht naar hun eigen identiteit.

Identiteitscrisis

Volgens de presentator van het programma word je als Marokkaanse Nederlander geboren met een gratis identiteitscrisis. "Op zoek gaan naar jezelf is ontzettend moeilijk op zo'n jonge leeftijd. Laat staan als iedereen in Nederland zo'n uitgesproken mening heeft over jouw cultuur en geloof. Daarom is het belangrijk om veilige en prikkelende ruimtes te creëren om over deze moeilijke onderwerpen te praten." Er komen dan ook zes ongelofelijk inspirerende verhalen naar voren aldus Sahil Amar Aïssa.

Insteek

En wat ons dan daadwerkelijk te wachten staat als we afstemmen op Poldermocro's? Heel veel meningen, bezoeken aan diverse Marokkaanse tradities, ontmoetingen met locals en gesprekken over taboes. En dat alles samen zorgt voor veel emoties. Zo identiek zijn de zes reizigers in de groep namelijk niet. De gedachten over bepaalde onderwerpen wijken flink af.

Poldermocro’s is vanaf dinsdag 13 september zes weken lang te zien om 21:55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Meer over