'Hugo maakt rare sprongen'

Barry Atsma over KLEM 2

13 september 2018 11:12 | serie | Door Irma Tomas

© Pief Weyman
Aan het eind van het eerste seizoen van de spannende dramaserie KLEM zit Hugo Warmond (Barry Atsma) opgescheept met het lijk van de gevaarlijke crimineel Wally. Ook in seizoen 2 komt de brave directeur van de Belastingdienst weer in de nodige problemen.

Oh jee, waar raakt Hugo dit keer allemaal in verzeild?
“Omdat Hugo medeverantwoordelijk is voor de dood van Wally, kleeft er bloed aan zijn handen. Daardoor moet hij constant op zijn qui-vive zijn. Ondertussen heeft zijn oudste dochter Laura een nieuwe liefde, waar hij allerminst blij mee is. Deze Wout is namelijk twee keer zo oud als Laura en een nogal arrogante makelaar. De situatie wordt nog gecompliceerder als Hugo betrokken raakt bij fraude én verliefd wordt op een FIOD-inspectrice. Dit seizoen is nog beklemmender, spannender en duisterder dan het eerste.”

Je hebt zelf twee dochters (van 12 en 9). Hoe zou jij reageren als een van hen ooit met een ‘foute’ man thuiskomt?
“Dan pak ik mijn buks uit de garage en schiet ik hem door z’n knieën, haha. Nee hoor. Het lijkt me heel ingewikkeld. Natuurlijk zou ik not amused zijn, maar ik zou dat niet meteen laten merken aan mijn dochter en hopen dat de liefde snel overwaait. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik in een gesprek mijn zorgen duidelijk maken. Waarschijnlijk heeft dat totaal geen invloed en zal ik haar in blinde paniek verbieden om hem nog langer te zien. Wat dat betreft snap ik Hugo heel goed.”

Hoe was het om Hugo weer te spelen?
“Het was heerlijk om weer in die lelijke jas met de fiets aan de hand te lopen. Ik geniet er oprecht van om de slimme braverik te spelen, die gewoon zijn leven probeert te leiden en toch in de problemen komt. Het personage Hugo voelt inmiddels ook wel vertrouwd: brilletje op, haren in een zijscheiding en spelen maar. Als je dan ook nog met zulke geweldige acteurs als Jacob Derwig (Marius) en Georgina Verbaan (Kitty) uitdagende scènes mag spelen, dan geeft dat zo’n pret.”

Wat vond je de leukste scène om te doen?
“De vechtpartij met Jacob was erg leuk. Daarvoor hebben we twee dagen lang in een loods gedraaid. Bij één take ging het mis, omdat ik vol op mijn neus werd geraakt. Zo’n vechtscène is nog best ingewikkeld. Je moet je teksten zeggen en je tegelijkertijd focussen op die zogenaamde vuistslagen. Die moeten enerzijds echt lijken, maar je moet je ook weer niet te veel laten meeslepen, want dan gaat het geheid mis. Met Jacob ging het top. Alleen schoot Georgina, die als Kitty aan de zijlijn stond, telkens in de lach. Zij vond Hugo’s woede en frustratie nogal lachwekkend.”

In hoeverre is Hugo veranderd ten opzichte van het eerste seizoen?
“Hij is nog steeds die saaie man met goede inborst. Maar doordat hij in extreme situaties terechtkomt, leert hij dit seizoen nog meer van zich afbijten en komt er een venijnige kant van hem naar boven. De kat Hugo maakt rare sprongen.”

KLEM seizoen 2, donderdag - NPO 1 • 20.30 uur

Meer over