Remake This Is Us

Esmée van Kampen over Dit Zijn Wij: 'Het maakt me niet uit wie ik speel, maar ik doe mee'

21 November 2019 10:00 | serie | Door Irma Tomas

© Jaap Vrenegoor

Met Dit zijn wij heeft Esmée van Kampen haar eerste hoofdrol in een dramaserie te pakken. De serieuze en onzekere Katja spelen in Dit zijn wij was voor de actrice een hele uitdaging.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

De eerste aflevering eindigde met een forse sprong in de tijd. Komen de verhaallijnen nog bij elkaar?
“De kijkers moeten goed opletten, want in elke aflevering krijgen ze een nieuw puzzelstukje over het verloop van de serie. Op een gegeven moment weten ze dus hoe het hele verhaal in elkaar steekt.”

Hoe ging het je af om een passieve vrouw te spelen, die worstelt met overgewicht?
“Ik herken mezelf totaal niet in Katja, ik ben juist erg energiek. En ik ben nooit bezig met wat ik wel en niet mag eten. Wat ik ook niet heb, is haar directheid. In de eerste aflevering zegt ze bijvoorbeeld tegen Jacob (Dennis Willekens) dat ze op dat moment niet op een dik persoon kan vallen. Dat zou ik nooit zeggen. Maar voor haar is dat dan heel belangrijk, omdat ze graag wil afvallen en niet naast iemand op de bank wil zitten die ’s avonds nog chips gaat eten.”

Klikte het met Dennis Willekens als tegenspeler?
“Ik kende Dennis (links op de foto) al uit de theaterwereld, we stonden samen in de musical Sister act. Toen vond ik hem al een heel goede acteur, dus noemde ik zijn naam bij de regisseurs van Dit zijn wij. Dennis is echt iemand van wie je meteen gaat houden. Ik weet zeker dat Nederland hem ook omarmt. Maar ik ben wat dat betreft natuurlijk bevooroordeeld.”

Het publiek kent je als comedy-actrice, wat bracht je ertoe om nu een familiedrama te doen?
“Mijn agent ging twee jaar geleden koffie drinken met de makers van de serie en die zeiden dat ze aan mij dachten. Ik had het Amerikaanse origineel This is us al gezien en vond het zo goed! Ik zei meteen: ‘Het maakt me niet uit wie ik speel, maar ik doe mee.’ Dit zijn wij was een goede leerschool voor me. Ik moest mijn spel klein houden, terwijl ik vanuit het theater gewend ben om groot te spelen.”

De personages hebben allemaal hun eigen sores. Is er nog hoop voor ze?
“Ja, ze worstelen allemaal met hun eigen dingen. Tegenwoordig denken we allemaal dat we alleen zijn, maar aan het einde van elke aflevering kom je erachter dat iedereen iemand heeft om zijn of haar problemen mee te delen.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten over wat Katja nog te wachten staat?
“Op een gegeven moeten zij en haar tweelingbroer Kasper elkaar loslaten. Dat is heel lastig voor Katja, want ze zijn erg hecht. Ze weten alles van elkaar. Katja vindt het ook heel fijn om voor hem te zorgen.”

Dit zijn wij, donderdag - NPO 1 • 20.35

Meer over