Slot

Gaite Jansen: ‘Dit seizoen van Hollands Hoop is de klap op de vuurpijl’

1 maart 2020 11:05 | serie | Door Carlijn Schepers

© Bert Pot

Ze noemt haar personage in Hollands Hoop ‘een powernerd gespecialiseerd in cannabis’. Gaite Jansen geniet van Talia. ‘Alleen haar razendsnelle lappen tekst vol moeilijke termen waren wel uitdagend.’

Wat voor type is jouw personage, Talia Shanti?
“Ze is een echte powernerd die is gespecialiseerd in cannabis. Haar volledige focus ligt bij wiet, maar dan vooral om erachter te komen hoe het plantje mensen medisch kan helpen. Van het criminele gedoe eromheen moet ze niets hebben. Maar dan wordt ze verliefd op Pepijn (gespeeld door Martijn Lakemeier, red.). Zijn vader heeft een wietplantage en zo raakt Talia daarbij betrokken. Helemaal als ze zwanger raakt. Wel wringt het voor haar dat Pepijns familie heel andere morele waarden heeft dan zij. Talia wil dat dingen ethisch verantwoord gaan.”

Hoe is het om haar te spelen?
“Ik geniet er erg van, omdat ik haar oprecht een leuk mens vind. Ze is een interessant personage. Alleen de lappen tekst die ik razendsnel moet uitspreken waren wel uitdagend. En Talia praat ook nog eens in allemaal moeilijke termen, waarvan als het goed is negen op de tien kijkers denken: wát zeg je? Maar voor haar is dat heel normaal.”

Lijkt zij op jou?
“Niet echt. Al lijkt elk personage dat ik speel in zekere zin wel op mijzelf, omdat ik diegene speel. Ik ben dus sowieso 80 procent Talia. Voor die andere 20 procent is zij veel slimmer met haar hoofd dan ik. Ik ben niet zo van de feitjes en weetjes. Zij is echt bèta en mijn kennis ligt meer op emotioneel niveau.”

Wat vind je van dit seizoen?
“Het gaat flink los en er zitten erg veel leuke, nieuwe personages in. Alles wat is opgestart in seizoen 1 en 2 explodeert nu, in welke vorm dan ook. Je merkt dat de makers alles uit de kast hebben getrokken. Dat maakt dit laatste seizoen echt de klap op de vuurpijl. Ook is het leuk dat de kijker meer te weten komt over Talia en haar achtergrond.”

Hoe is de chemie met je tegenspeler Martijn Lakemeier?
“Erg goed, omdat wij voor mijn gevoel samen opgaan. We hebben een carrière los van elkaar, maar toen we heel jong waren deden we ook al een film samen als stel. Inmiddels zijn we tien jaar verder. Daardoor voelt het alsof we samen zijn opgegroeid en dat geeft ons een bijzondere connectie. Ik vertrouw hem voor 2 miljoen procent. En ik denk dat dat wederzijds is. Volgens mij is dat best uniek. Wat dat betreft is het wel erg jammer dat dit het laatste seizoen is van Hollands Hoop. Ik hoop dat Dana (Nechushtan, de regisseur, red.) over tien jaar weer met een goed idee komt, waarin Martijn en ik samen mogen spelen.”

Hollands Hoop | zondag | NPO 3 | 20.15 uur

Meer over