Spitzenberger en Nasr

Eerste foto's dramaserie Het Jaar van Fortuyn ogen veelbelovend

28 april 2021 17:02 | serie | Door Jorien Slager

© Romy Treebusch/Kelly-Ann van Steveninck/AVROTROS

Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr zijn voor de nieuwe dramaserie Het jaar van Fortuyn getransformeerd tot Pim Fortuyn en Ad Melkert. En dat ziet er veelbelovend uit!

Pim Fortuyn en Ad Melkert waren de ultieme tegenpolen die in 2002 streden tijdens de verkiezingen. Spitzenberger vertolkt de rol van Fortuyn en is met zijn kale hoofd (bijna) onherkenbaar. Sommige acteurs kiezen voor een pruik, maar Spitzenberger verkoos de tondeuse. Deze rol vindt hij fascinerend. "De invloed van Pim Fortuyn op ons maatschappelijk debat en onze politiek is tot op de dag van vandaag merkbaar. Zijn vermogen om de vinger op de zere plek te leggen en de kwesties die hij aankaartte, blijken nog steeds relevant. Ik vind het een fascinerend en eigenaardig genoegen om alle kleuren van deze markante man tot leven te brengen."

Ramsey Nasr ziet het spelen van Ad Melkert als een enorme uitdaging. "Sinds de verkiezingen van 2002 staat Ad Melkert symbool voor de Oude Politiek, een vorm van besturen die voorgoed werd weggevaagd door twee aardverschuivingen: die van 9/11 en de opkomst van Pim Fortuyn. Ik vind het een grote uitdaging om van dat tragische symbool een mens te maken, een politicus van vlees en bloed, die zich tot het bittere eind trachtte aan te passen aan een totaal veranderde tijd."

Het jaar van Fortuyn

De opnames voor Het jaar van Fortuyn zijn begin april gestart en de vijfdelige serie is naar verwachting in het voorjaar van 2022 te zien bij AVROTROS.

Meer over