Crimineel

Hoofdrol voor Jeroen Spitzenberger in misdaadserie Stanley H.

6 december 2018 10:10 | serie | Door Irma Tomas

© ANP
KRO-NCRV maakt een vierdelige serie over topcrimineel Stanley H. De hoofdrol is voor Jeroen Spitzenberger. Ook Egbert-Jan Weeber speelt een rol.

H. begon zijn criminele loopbaan als bankovervaller en werd bij het grote publiek bekend dankzij zijn vele ontsnappingen uit de gevangenis. Na een van die uitbraken uit de Bijlmerbajes in 1985 verscheen hij hondsbrutaal in een live tv-programma van Sonja Barend in 1985. Compleet met pruik, opplaksnor en een enorme zonnebril liet Hillis zich interviewen. In de studio zaten de directeur van de Bijlmerbajes en politiewoordvoerder Klaas Wilting te schuimbekken van woede en verontwaardiging.

Drugs

Het hoogtepunt van de carrière van Stanley Hillis was in de jaren negentig. Met hulp van de Nederlandse politie en de douane verhandelde hij jarenlang duizenden kilo’s soft en hard drugs, wapens en explosieven. Hoe de serie afloopt, weten we al. Hillis werd in 2011 in geliquideerd in de Watergraafsmeer in Amsterdam.

Cast

Naast Jeroen Spitzenberger is dit de cast van Stanley H.:  Jochum ten Haaf (Ewald Polmans), Sieger Sloot (Jasper Maas), Vincent Linthorst (Dick Beumer), Juliette van Ardenne (Annemoon, de vriendin van Stanley) en Egbert-Jan Weeber (Govert Kroon).

Stanley H. staat gepland voor het najaar van 2019 op NPO 3.

Meer over