Interview

Ian Ziering: Reboot Beverly Hills 90210 maakt mogelijk tóch doorstart

20 december 2019 12:06 | serie | Door Irma Tomas

© ANP
We ontmoeten Ian Ziering op de Comic con in de Jaarbeurs in Utrecht, waar bezoekers na betaling de mogelijkheid hebben met hem op de foto te gaan. Voor Televizier maakt hij gratis een uitzondering. Ian – die er met zijn staalblauwe ogen, hagelwitte rechte tanden en gezonde huid niet uitziet als een standaard 55-jarige – maakt het goed, zo zegt hij. "Ik voel me bevoorrecht zomaar even in Amsterdam te zijn!"

Tekst: Roel van Bekkum

Als we hem spreken is het net bekend geworden dat BH90210, de reboot van de jaren 90-hitserie Beverly Hills 90210 na zes afleveringen geen vervolg krijgt. Althans. "FOX, die het uitzond, ziet af van een tweede seizoen, maar wellicht zijn er gegadigden die het wel aandurven een nieuwe reeks te maken en uit te zenden. Er zijn op dit moment nog gesprekken met eventuele andere opdrachtgevers."

BH90210

De 90210-reboot was heel anders uit dan de wederopstandingen van andere series. Waar Dallas, Fuller House en Gilmore Girls na jaren weer verder gingen waar ze ooit stopten, gooide het vervolg BH90210 het over een heel andere boeg. Niet de personages uit de serie, maar de acteurs die hen vertolkten stonden centraal in de scripted realityreeks. Daarin doen zij hun best de populaire serie van weleer nieuw leven in te blazen.

Mooie herinneringen

Ian heeft mooie herinneringen aan de opnamen: "Het was geweldig iedereen weer terug te zien. De opnames voelden als een zomerkamp, we hadden zoveel lol. We hebben samen meegemaakt hoe het was om van volslagen onbekenden van de ene op de andere dag in wereldwijd bekende mensen te veranderen en alle hysterie en gekke situaties die daarbij kwamen kijken. Die ervaring kunnen we met niemand anders delen dan met elkaar. Dat is een band voor het leven."

Luke Perry

Wel was er een grote afwezige: Luke Perry, die Dylan speelde, overleed in maart onverwacht aan een hersenbloeding. "Zijn afwezigheid doet pijn. Ik leerde van Luke om in het moment te zijn. Als we afspraken, deden we altijd allebei onze telefoons uit, om ons zonder ruis van de buitenwereld volledig op elkaar te richten." De reboot was dus bijzonder om te doen, maar niet zoals ie had moeten zijn. ‘Van fans die de serie vroeger keken en er posters van ophingen in hun slaapkamer, hoorde ik dat ze bij alle castfoto’s die er deze zomer verschenen steeds het gevoel hadden dat ze naar een incomplete cast keken. Beverly Hills 90210 draaide om acht, en niet om zeven personen."

Steve Sanders

In BH90210 speelt Ian dus zichzelf. Daardoor zagen we veel van hem, maar erg weinig van Steve Sanders, het personage dat hij alle 293 afleveringen van het origineel vertolkte. Hoe denkt Ian dat het zijn personage Steve is vergaan, mochten we hem toch terug zien? "Ik hoop en verwacht dat Steve wijzer is geworden met de jaren’, lacht Ian. "Door zijn afkomst was hij puissant rijk voor zijn leeftijd en geld verdienen was een belangrijk doel voor hem, toen hij op eigen benen kwam te staan. We zijn 30 jaar verder na de eerste aflevering. Ik hoop dat hij inmiddels inziet dat geld verdienen niet het belangrijkste is in het leven, maar dat hij zijn geld gebruikt om van de wereld een betere plek te maken."

De werkelijke waarden

Heeft Ian zelf een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt met de jaren? ‘Weet je wat het is? Het was nooit mijn doel om rijk of beroemd te worden. Ik wilde acteren en had het voorrecht in een van de best bekeken tv-programma’s ter wereld terecht te komen. Maar daar is ook alles mee gezegd. Ik hoop mijn kinderen iets mee te geven over de werkelijk belangrijke waarden in het leven.’ Wat dat is, is te zien op zijn website www.jointeam90210.com.

Sharknado

Op acteergebied betekende Beverly Hills 90210 voor Ziering, net als voor zijn 90210-collega’s, qua bekendheid en duur het hoogtepunt van zijn carrière. Toch kijkt hij met bijzonder veel trots terug op de Sharknado-reeks, waarin hij een man speelt die het opneemt tegen haaien die door een supertornado uit zee zijn gevist en overal op het land terechtkomen. Daar doen ze waar ze goed in zijn: mensen opeten, totdat ze superheld Ian tegenkomen natuurlijk; dan leggen ze het loodje. Sharknado werd een enorme culthit: 'de beste slechtste film ooit gemaakt'.

De beste serie ooit

Recenter speelde hij in Swamp thing, gebaseerd op stripboeken, waarin hij Blue Devil vertolkt. Onomwonden noemt hij dit ‘de beste tien televisie-afleveringen ooit gemaakt. Het is actie, comedy, science-fiction met veel pistolen en special effects’. Het soort serie die maakte dat Ziering ooit voor het acteursvak koos. ‘Hell, yeah, wie wil dat niet?’ Hij hoopt voor ons dat dat pareltje binnenkort ook in Nederland en België te zien is. 

Meer over