Britse misdaadserie

Interview met Jason 'Dodds' Watkins uit McDonald & Dodds

23 juli 2021 15:01 | serie | Door Redactie Televizier

© ITV
‘Dor hout moet eruit.’ Hoofdinspecteur Lauren McDonald krijgt in de nieuwe Britse misdaadserie McDonald & Dodds de hint brigadier Dodds een duwtje richting vervroegd pensioen te geven. Verrassend genoeg kunnen de nieuwe collega's prima met elkaar opschieten. Hoofdrolspeler Jason Watkins vertelt.

Interview: Patrick Bremmers 

Waar gaat ‘McDonald & Dodds’ over en waarin verschilt jullie serie van andere Britse misdaadseries?

Jason Watkins: “Je bent ongetwijfeld bekend met het meer traditionele Britse misdaadverhaal. McDonald & Dodds geeft daar een speelse en eigentijdse draai aan. Hoofdinspecteur Lauren McDonald is vanuit Londen overgeplaatst naar Bath. Ik speel haar vaste assistent en sidekick brigadier Dodds. Een wat merkwaardige, maar daarom niet minder bekwame politieman. Twee tegenpolen die in de ander het beste naar boven halen.”

Wat voor man is jouw personage Dodds en heeft hij geen voornaam?

“Om met jouw tweede vraag te beginnen: geen idee! Dat blijft voorlopig een geheim. Dodds is een analoge detective in een digitale wereld. Hij bezoekt nog gewoon de leeszaal van de bibliotheek. En hij gaat nooit de deur uit zonder vergrootglas, potlood en opschrijfboekje. Dodds zit al járen achter hetzelfde bureau; dezelfde saaie werkzaamheden te verrichten. Hij moet een duo vormen met McDonald. De hoop is dat ze zó’n ruzie zullen krijgen dat zij wel korte metten met hem maakt. Maar McDonald realiseert zich dat haar nieuwe collega veel meer in zijn mars heeft. Ze daagt hem uit en gooit hem in het diepe. En tot zijn eigen stomme verbazing brengt Dodds het er uitstekend vanaf. Hij bloeit zelfs helemaal op. Het is het begin van een warme en hechte vriendschap.”

Wat kun je ons nog meer vertellen over hun onderlinge band?

“McDonald beseft hoe kwetsbaar Dodds is en wil hem tot bepaalde hoogte in bescherming nemen. Omdat ze hem aardig vindt én omdat hij zo goed is in het oplossen van misdrijven. Dodds op zijn beurt voelt zich op vaderlijke wijze geroepen McDonald een beetje in de gaten te houden. Hij weet namelijk hoe bevooroordeeld sommige mensen kunnen zijn over het feit dat zij nog zo jong is en nu al zo’n hoge positie inneemt. Plus de vooroordelen die er kunnen bestaan vanwege haar culturele achtergrond. Dus ook dat soort aspecten komt in onze serie aan bod.”

Kunnen jij en Tala Gouveia het in het echt ook goed vinden?

“Dat mag je wel zeggen. Al bij de eerste audities was duidelijk dat Tala over een enorme energie en drive beschikt, een prima aanvulling op Dodds die een stuk langzamer is en heel wat minder snel tot actie komt. Je kan in het echt veel lachen met Tala, wat de serie alleen maar ten goede komt. Tala en ik zijn inmiddels ook zo goed op elkaar ingespeeld dat we zelfs een eigen geheime code met elkaar hebben afgesproken. Handig voor het geval ik te lang door blijf praten over mijn ándere grote passie naast acteren: wielrennen.”

Hoe verlopen de opnames op locatie?

“Het is niet altijd eenvoudig om in Bath te draaien. De opnames in het historische centrum doen we het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend. Want alleen dan zijn er nog geen toeristen. We hebben een overvloed aan prachtige locaties tot onze beschikking. Talloze parken, steegjes en de Romeinse baden natuurlijk. Om over de schitterende landhuizen en landgoederen in de directe omgeving nog maar te zwijgen. Bath heeft een geweldige architectonische weelde, die onze serie net dat beetje extra magie geeft.”

- We hadden ook nog een kort gesprekje met Tala Gouveia, hoofdinspecteur Lauren McDonald in de serie.

‘Ik ben een geluksvogel’

“Jason en ik hebben heel veel plezier samen”, vertelt Watkins’ tegenspeelster Tala Gouveia, hoofdinspecteur Lauren McDonald in de serie. “We hebben dezelfde manier van werken en staan er hetzelfde in. Soms vinden we het leuk om scènes tot in detail voor te bereiden, een andere keer beginnen we gewoon te draaien en zien we wel waar we stranden. Ik ben een enorme geluksvogel dat ik met hem mag samenwerken. Jason kan alleen wat lang doorpraten over zijn grote passie: wielrennen. Dan geef ik hem een zachte hint door een vriendelijk knikje, of ik rol met mijn ogen. Maar denk je dat hij luistert?” 

McDonald & Dodds zie je vanaf zaterdag 25 juli om 22:25 uur bij de KRO-NCRV op NPO 2

Meer over