Laatste seizoen

Kim van Kooten: 'Iedereen moet Hollands Hoop verslinden'

9 februari 2020 11:05 | serie | Door Carlijn Schepers

© BNNVARA

Machteld is allang niet meer de verveelde vrouw uit seizoen 1 van Hollands hoop. In de finale is het personage van Kim van Kooten helemaal losgeslagen. ‘Haar morele kompas is stuk.’

Voor mensen die Hollands hoop nog niet kennen, wat hebben zij gemist?
“Zij moeten sowieso seizoen 1 en 2 terugkijken, fijn alle afleveringen achter elkaar verslinden. Hollands hoop gaat over het gezin Augustinus, ik speel moeder Machteld. Ze yogaat, zorgt voor de kinderen, maar heeft niet veel om handen. Totdat haar man een boerderij in Groningen erft. Daar ontdekken ze dat diens vader geen mais teelde, maar wiet. Voor ze er erg in hebben, zijn ze eigenaar van een wietplantage en moeten ze zich weren tegen allerhande criminelen.”

Wat doet die verandering met jouw personage?
“Machteld vindt het allemaal heel spannend. Zij maakte nooit iets mee en ineens giert de adrenaline door haar lijf en zwemt ze in het geld. Door de seizoenen heen maakt ze een ongelooflijke ontwikkeling door. Ze begon als ietwat verveelde vrouw en eindigt als moordenaar, zwaaiend met een jachtgeweer.”

Hoe is het om Machteld te spelen?
“Heel leuk. Ik vind haar erg grappig. Als je Machteld nu ziet, denk je: die is gek. Maar als je alle voorgaande afleveringen hebt gezien, begrijp je hoe ze zo is geworden. Haar morele kompas is stuk en dat is heel vermakelijk om te acteren. Ze doet allemaal slechte dingen, maar denkt dat ze het goede doet. Dat je een moord kan wegpoetsten met een meditatiesessie bijvoorbeeld. Dat is bizar en grappig tegelijkertijd.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

HOLLANDS HOOP trailer seizoen 3 🤍 gewoon, één keer... normaal doen

Een bericht gedeeld door ᴋɪᴍ ᴠᴀɴ ᴋᴏᴏᴛᴇɴ (@kimvankootenista) op

Waarin lijken jullie op elkaar?
“Ik doe ook alles voor mijn kinderen. Maar ik ben wel minder beïnvloedbaar. Machteld is een speelbal van haar emoties. En dat naïeve heb ik niet, hoewel ik in haar wel een bepaalde kinderlijkheid herken. Zo vrat ik vorig jaar een keer ’s nachts alle chocoladekransjes uit de kerstboom. Toen vroegen de kinderen ’s ochtends heel zielig waar ze waren gebleven en zei ik doodleuk: ‘Ik weet het niet.’ Dat kinderlijke en denken dat je ergens mee wegkomt heeft Machteld ook. Alleen heeft zij het over een groep Joegoslaven die ze liet stikken.”

De eerste seizoenen werden goed bekeken. Wat is de kracht van Hollands hoop?
“Je weet nooit waar een scène heengaat. Dat verrassende in combinatie met het gewone gezinsleven: het is herkenbaar en tegelijkertijd totaal van de pot gerukt. Met waanzinnige personages, zoals Dimitri, die hoofden afhakt en uitkookt maar tegelijkertijd heel aandoenlijk is.”

Hoe was het opnemen in Groningen?
“Leuk, maar ook eenzaam. We sliepen doordeweeks in zo’n huisjespark, maar na een draaidag was ik vaak te kapot voor gezamenlijke activiteiten. Toen miste ik thuis wel erg. Maar ik klaag niet, want ik ben blij dat ik aan zoiets tofs mocht meedoen. Ik vind het ook ontzettend jammer dat dit het laatste seizoen is. Al heb ik respect voor de makers, dat ze stoppen op het hoogtepunt.”

Hollands hoop | zondag | NPO 3 | 20.15 uur

Meer over