Elke zomeravond

Kijkje op de set van de nieuwe dramaserie Swanenburg

20 juli 2021 08:00 | serie | Door Redactie Televizier

© Mark de Blok
De KRO-NCRV komt deze zomer met een nieuwe dramaserie, Swanenburg. De serie, die draait om de mogelijke ondergang van de rijke cosmetica-familie Praal, is deze zomer bijna dagelijks te zien op NPO 1. We namen een kijkje op de set.

Tekst: Ernest Marx

Het is een stralende zomerdag in het centrum van Amsterdam. Een ploeg van veertig man werkt zich een slag in de rondte in een van de kantoorpanden aan de Muiderstaat. Het gebouw ligt op een steenworp afstand van het Waterlooplein en dient vandaag als opnamelocatie voor de nieuwe twintigdelige KRO-NCRV-dramaserie Swanenburg. Hier is in de spannende serie het hoofdkantoor gevestigd van cosmeticabedrijf Castor, eigendom van de familie Praal, de hoofdrolspelers in Swanenburg.

Frederik Brom is Benno Praal

In de luxe lobby van het kantoor zit Frederik Brom. Hij speelt Benno Praal, de oudste zoon van de familie. Hij moet nog even wachten totdat in een kantoorruimte op de eerste verdieping de opnames beginnen van een sleutelscène in de serie.

Brom draagt een giletje, heeft een dure zonnebril op zijn hoofd en er hangen stoere kettinkjes om zijn nek. Hij oogt zeker niet als een doorsnee kantoormanager.

“Benno werkt ook niet in het familiebedrijf”, zegt de acteur. “Vroeger wel, maar dat ging helemaal mis. Benno is niet geschikt voor kantoor. Dat past niet bij zijn karakter. Hij is een vrijbuiter en runt een hippe nachtclub in Amsterdam.”

Erg soepel gaat dat allemaal niet. “Hij wordt afgeperst. Daarnaast heeft Benno een dochter die wegloopt bij zijn ex-vrouw en bij hem komt wonen. Dat blijkt lastig te combineren met het nachtleven."

Aus Greidanus is Jack Praal

Benno is nu op het Castor-hoofdkantoor omdat er een crisissituatie is in de familie. Vader Jack (Aus Greidanus) wordt vermist. Jack bouwde zijn Rituals-achtige cosmetica-imperium eigenhandig op, maar onlangs is bij hem alzheimer geconstateerd.

De rest van de familie bestaat uit moeder Caroline (Tine Joustra), zoon Dirk (Jan-Paul Buijs) en dochters Iris (Sanne Langelaar) en Eva (Ella-June Henrard). Ze zijn allemaal bij elkaar op het kantoor en maken zich grote zorgen om de pater familias.

Opnames in coronatijd

Vandaag staan er zes scènes op de planning. Voor elke scène is meer tijd ingeruimd dan gebruikelijk. Dat komt deels doordat de opnames in coronatijd plaatsvinden en restricties zoals het afstand houden ervoor zorgen dat alles nu eenmaal langer duurt.

Belangrijker nog is dat het verhaal in Swanenburg een aantal keer wordt verteld, steeds vanuit een ander perspectief. Er zijn daarom nu ook twee regisseurs op de set die van dezelfde scènes ieder hun eigen shots verzamelen. Ook dat kost extra tijd.

Regie Hans Somers

Een van die regisseurs is Hans Somers. “De perspectiefwisseling maakt deze serie uniek”, zegt hij. “Het verhaal beslaat een periode van drie weken. We volgen steeds vier afleveringen achter elkaar een van de hoofdpersonages. Dan schakelt de tijd terug en volgen we hetzelfde verhaal, maar dan gezien vanuit een ander gezinslid.”

“De familie Praal is hecht en maakt van alles mee. Elke week vallen er puzzelstukjes op hun plek en komen intriges en verraad steeds meer aan het licht.” De eerste vier weken vertellen het verhaal door de ogen van de kinderen, te beginnen met Benno. De laatste week ligt het perspectief bij de ouders.

Dode vrouw

De serie heeft een aantal kernmomenten die steeds terugkomen. Zo loopt de lancering van een nieuw product niet volgens plan, wordt de getroebleerde zoon Dirk gelinkt aan de vondst van een dode vrouw, en op een gegeven moment is vader Jack dus spoorloos. De familie komt bij elkaar op kantoor.

Sanne Langelaar is Iris Praal

De camera draait. In de glazen kantoorruimte op de eerste verdieping is het – zeker voor coronatijd – behoorlijk vol, met vijf acteurs en drie crewleden. Veel bewegingsruimte is er niet. Er staat een groot bureau, er is een zithoek en bij het raam staat een vitrinekast met allerlei cosmeticaproducten die Castor produceert en verkoopt.

“Ik vind dat we hem moeten opsporen. Wat als hij nou in de plomp ligt?” zegt Sanne Langelaar in haar rol van dochter Iris, de ambitieuze pr-manager van het familiebedrijf. Moeder Caroline kijkt bezorgd, maar is ze dat ook werkelijk? Terwijl jongste dochter Eva een telefoontje krijgt en de scène uitwandelt is op de achtergrond te zien hoe Benno zijn broer Dirk innig omhelst.

'We doen het nog een keer'

Dan wordt de opname onderbroken. Regisseur Hans Somers loopt de vloer op en zegt tegen Brom: “Je staat in dit shot net iets te ver op de achtergrond, kom maar iets naar voren.” En tegen Ella-June Henrard (dochter Eva): “Qua timing is het beter als je even wacht met weglopen totdat Benno Dirk omhelst.”

“Oké we doen het nog een keer”, roept de opnameleider vanachter zijn mondkapje. “Camera klaar? Geluid klaar? Band loopt. Actie.”

Swanenburg is vanaf maandag 19 juli 2021 van maandag tot en met donderdag om 21:30 uur te zien op NPO 1 

Meer over