Inventing Anna

Shonda Rhimes maakt Netflix-serie over meesteroplichter Anna Delvey

1 November 2019 11:30 | serie | Door Irma Tomas

© ANP
Grey's anatomy-bedenkster Shonda Rhimes werpt zich voor haar eerste Netflix-project op meesteroplichter Anna Delvey. Deze Russische lichtte de jetsetwereld van New York op door te doen alsof ze een steenrijke Duitse erfgename was was.

Anna Delvey heet eigenlijk Anna Sorkin (foto) en verhuisde in 2013 van Duitsland naar New York waar ze een nieuwe identiteit voor zichzelf verzon. Ze werd miljonairsdochter Anna Delvey. Omdat Amerikanen dol zijn op Europese aristocratie, gingen ze er met boter en suiker in. Anna liet haar nieuwe rijke vrienden alles voorschieten, van vliegtickets, tot dure hotelkamers tot complete reizen.

Gevangenisstraf

Anna beloofde alles terug te betalen, maar deed dat nooit. Ze vertelde haar kennissen dat het maar niet lukte om haar vermogen van Europa naar Amerika over te hevelen. In 2017 werd ze gearresteerd voor de oplichting van verschillende zakenvrienden en hotels voor in totaal 275.000 euro. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 tot 12 jaar, een boete van 24.000 euro en terugbetaling van 199.000 euro. Na het uitzitten van haar gevangenisstraf wordt ze hoogstwaarschijnlijk teruggestuurd naar Duitsland. 

Inventing Anna

In de Netflix-serie, die voorlopig Inventing Anna heet, wordt de rol van Anna gespeeld door Julia Garner, bekend van de serie Ozark. Anna Chlumsky speelt een journaliste die de zaak van Anna onderzoekt. 

Meer over