Broers? Neven? Zoon?

Hoe zit het nu ook alweer met Stefano en Ludo Sanders in GTST?

22 februari 2023 15:13 | serie | Door Judith Regeling

© Videoland
In een soapserie als Goede Tijden, Slechte Tijden kan er in korte tijd heel wat veranderen. Als één verhaallijn dat wel bewijst, is het die van Stefano en Ludo Sanders wel, want zijn het nu (half)broers of vader en zoon? Hoog tijd om de geschiedenisboeken in te duiken!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ludo en Stefano zijn halfbroers. Ze zijn allebei het product van Maximiliaan Sanders, maar delen niet dezelfde moeder.

Lees ook: GTST noodgedwongen op de schop na hartaanval Bas Muijs 

Stefano Sanders in Meerdijk

De verwarring of Stefano (Bas Muijs) nu de halfbroer óf zoon van Ludo Sanders (Erik de Vogel) is, komt niet uit de lucht vallen. In eerste instantie was iedereen - inclusief de karakters zelf - ook in de veronderstelling dat ze vader en zoon waren. Dit heeft alles te maken met Sophia Eijsink (Caroline de Bruijn) met wie Ludo in de jaren '70 – en dus buiten ‘beeld’ - in het huwelijksbootje trad. Zij liet hem jaren geloven dat Stefano ook daadwerkelijk zijn zoon was.

Jaren van elkaar gescheiden

Veel tijd om de waarheid te vertellen, had Sophia eigenlijk ook niet. Kort na de geboorte van Stefano waren de drie namelijk slachtoffers van een aanslag, die ze weliswaar alle drie overleefden, maar waardoor ze ongeveer twintig jaar van elkaar werden gescheiden. Stefano kwam terecht bij het Italiaanse echtpaar Oliviero, Ludo ging naar Meerdijk en Sophia werd al die jaren verborgen gehouden door Ludo’s bloedeigen vader Maximiliaan.

Sophia vs. Janine

In het negende seizoen van GTST werden Ludo en Stefano alweer herenigd, maar toch duurde het nog een tijd voordat de waarheid over hun precieze band aan het licht kwam. En dat is niet voor niets. Sophia keerde namelijk zelf pas terug in seizoen 13 en tja, toen had ze andere dingen aan haar hoofd. Zo koesterde ze een enorme wrok tegen haar look-a-like- Janine Elschot (Caroline de Bruijn), die 'haar partner' Ludo had ingepakt.

Nadat Sophia Janine vervolgens ook nog levend heeft begraven en Ludo om de tuin heeft geleid met een nep-huwelijk belandde ze uiteindelijk in de cel. In seizoen veertien maakte ze daar een einde aan haar leven.  

ANP / Kippa
ANP / Kippa

De waarheid

Ludo heeft dus nooit van haarzelf vernomen hoe het nu precies zat. Dat moest hij lezen in haar dagboeken, die hij na haar dood kreeg opgestuurd. Ludo las daarin onder meer dat Sophia tijdens hun huwelijk is verkracht door Maximiliaan Sanders en dus dat Stefano zijn broer is en niet zijn zoon. Stefano kon dit nieuws in eerste instantie niet verkroppen: hij vluchtte de Maleisische jungle in, waar hij vast kwam te zitten in drijfzand. Het is dat Ludo hem toen gered heeft, want anders had Stefano er niet meer geweest...

Dat laatste is hij vast vergeten. Hij doet er anno 2023 alles aan om wraak te nemen op zijn halfbroer

Goede Tijden, Slechte Tijden is elke maandag t/m donderdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over