GTST

Bertrie Wierenga: 'We leren nu de echte Shanti kennen'

25 Mei 2020 11:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Geert de Lange
Bertrie Wierenga heeft bijna haar tweede GTST-seizoen erop zitten als Shanti Vening, een rol die de actrice de kans biedt zowel humor als drama te spelen. ‘Shanti komt een heel eind in de buurt van wie ik ben.’

Hoe gaat Shanti richting de zomercliffhanger
“De echte zomercliff is al wel bedacht, maar vanwege de coronacrisis moesten we de opnames vroegtijdig afbreken. Daarom spreken we van een seizoensfinale. Shanti sluit het seizoen af met grote twijfels. Ze wil dolgraag moeder worden en een gezinnetje stichten met Rik, bijna op het obsessieve af.  Nu dit ondanks al haar pogingen steeds niet lijkt te lukken, maakt ze zich ernstig zorgen over de toekomst.”

Wat vindt Shanti bij Rik?
“Shanti heeft geen makkelijke jeugd gehad, waardoor ze emotioneel gezien vroeg volwassen moest worden. Zoals ik het zie, heeft ze daardoor eerder een klik met wat oudere mannen. Eerst Anton en nu Rik, die haar het warme, veilige nest biedt dat ze vroeger nooit gekend heeft.”

Hoe is Shanti veranderd het afgelopen seizoen?
“We leren nu de echte Shanti kennen. Toen ze net in de serie kwam, reageerde ze vaak heel fel, maar die hardheid was vooral een verdedigingsmechanisme. Eigenlijk is ze een warme, lieve vrouw, en nu ze met Rik is durft ze dat ook te laten zien. Ze is een stuk huiselijker geworden en dat merk je ook aan haar kleding: ze heeft al die opzichtige tijger- en panterprintjes niet meer aan. Ook dat was een masker dat ze heeft afgezet.”

Wat vind je van die ontwikkeling?
“Ik vind Shanti fantastisch om te spelen, ze komt een heel eind in de buurt van wie ik ben. Maar ze blijft de dochter van Billy de Palma, dus haar pittige randjes mogen we best wat vaker terugzien. Wat dat betreft hielpen die uitgesproken dierenprintjes juist goed, al dacht ik in het begin weleens: Jezus, wat trekken jullie me aan?! Nu ze tijger-af is, mis ik het wel. Het was niet mijn smaak, maar wel kenmerkend.”

Dit was een bewogen jaar voor de serie, hoe kijk je erop terug?
“Het was de bedoeling dat GTST herkenbaarder werd, zonder dat we het magische van televisie zouden verliezen. Samen met de familie Verduyn hadden Shanti en Rik een belangrijke rol in die restyling. Dat vond ik heel spannend, maar werken met Ferri (Somogyi, red.) is altijd prettig, zeker omdat we naast zware, menselijke verhaallijnen ook luchtige dingen te spelen krijgen. De schrijvers doen hun best om de juiste balans te vinden. De kijkcijfers stijgen, dus volgens mij zijn we op de goede weg.

Kun je al iets onthullen over het komende jubileumseizoen?
“Ook al kunnen we nog niet draaien, achter de schermen zijn de mensen al volop bezig met de voorbereidingen. De scripts liggen klaar en zodra duidelijk is hoe we op een verantwoorde, veilige manier kunnen werken, gaan we beginnen. Desnoods in de zomervakantie wat mij betreft. Wat ik al wel kan bevestigen: er komt sowieso een speciale jubileumaflevering om dertig jaar GTST te vieren.”

GTST | ma t/m do | RTL 4 | 20.00 uur

Meer over