Weinig goede tijden...

GTST-analyse: Het leed dat Janine Elschot heet

8 november 2019 13:37 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

Na ruim 27 jaar in de soap heeft Caroline de Bruijn alles wel zo’n beetje meegemaakt als Janine Elschot. Maar de afgelopen 1.5 jaar halen de schrijvers haar personage wel érg door de mangel.

Toegegeven, Janine heeft het nooit makkelijk gehad. In 2003 werd ze al eens levend begraven door haar Italiaanse dubbelganger Sophia die op die manier stiekem met Ludo kon trouwen. Maar de laatste maanden stapelt de ellende zich wel heel erg op.

Gedrogeerd door Loes

Laten we klein beginnen met een psychopaat die het níet op Janine zelf had voorzien. Toch werd ze onbedoeld slachtoffer van Loes’ obsessie met Bing en Nina toen ze thee dronk die voor haar dochter bedoeld was. Janine ging spontaan knock-out en verraadde zo vroegtijdig bijna het boosaardige meesterplan van Loes.

Vermiste dochter

Janine leefde maanden in onzekerheid en stress toen Nina spoorloos verdween door toedoen van Loes. Ze was er heilig van overtuigd dat Nina nog leefde en huurde tegen de zin van Ludo en Lucas zelfs een paragnost in. Uiteindelijk kwam ze haar kind door een online zoekactie op het spoor. Maar toen Nina eenmaal gevonden was, bleek ze zo getraumatiseerd dat ze haar hele leven in Meerdijk had verdrongen… Inclusief het feit dat Janine haar moeder was.

Mariekes dementie

Janine kreeg nog een klap te verwerken toen bleek dat haar jongere zusje Marieke dement is. Janine nam de zorg voor haar op zich en bleef zo lang als het kon zelf voor haar zus zorgen. Dit leidde geregeld tot ruzies met haar omgeving die meende dat Marieke een gevaar voor zichzelf en haar omgeving was. Wekenlang zag Janine van dichtbij hoe haar zusje steeds meer van zichzelf verloor en vocht om erbij te blijven.

Uiteindelijk offerde Marieke zichzelf op toen Ludo en Janine bijna geschept werden door crimineel Jos 'De Beer'Uijlenburg. Met pijn in het hart was het aan Janine als de belangenbehartiger van haar zus om de beslissing te nemen Mariekes verwondingen niet te behandelen. Het was het juiste besluit, maar voor Janine voelde het alsof ze haar zus had gedood.

Ontvoerd door Hein Lisseberg

Jos Uijlenburg bleek te werken voor Hein Lisseberg, een geniale, psychopathische seriemoordenaar met een obsessie voor haar. Wekenlang terroriseerde Hein vanuit de gevangenis haar familie en vrienden. Hein liet zelfs Janines zoon Lucas ontvoeren als onderdeel van zijn plan om te kunnen ontsnappen. Janine wist dat er geen andere keus was dan meewerken met Hein en stond toe dat hij haar ontvoerde in ruil voor de veiligheid van haar zoon. Eenmaal in zijn schuilplaats beloofde Hein dat hij Janine levend zou boetseren in een standbeeld zodat haar dood een blijvend kunstwerk zou zijn. Janine had hier al op gerekend en probeerde zelfmoord te plegen. Hein wist dat te voorkomen, maar zijn plannen liepen hierdoor wel vertraging op zodat de politie hem kon traceren. Uiteindelijk zag Janine hoe haar zwager Mark de moordenaar voor haar ogen neerknalde.

Janines angstaanvallen

Door alle traumatische gebeurtenissen rond Marieke en Hein kreeg Janine last van angstaanvallen. Ze voelde zich angstig en achtervolgd en zocht hulp bij psycholoog Rob Bekkers. In eerste instantie leek hij een betrouwbare, stabiele factor maar ook Rob bleek weinig goeds in de zin te hebben. En, als toppunt van bittere ironie was Janines idee dat ze achtervolgd werd geen waanbeeld: Ludo liet haar in die periode zonder haar medeweten schaduwen door zijn mannetjes.

Janines liefdesbreuk

Vorig seizoen draaide alles om de implosie van de relatie tussen Ludo en Janine. Ze leken voor elkaar gemaakt, maar groeiden  langzaam uit elkaar door Robs psychologische manipulaties en het feit dat Ludo te maken kreeg met de opdringerige avances van drugscrimineel Billy de Palma. Ze deed er alles aan om Janine buitenspel te zetten en dat leek uiteindelijk te werken toen Janine voor Rob viel.

Janines dementietest

Tussen de bedrijven door beleefde Janine in alle stilte een gezondheidscrisis. Marieke’s vorm van dementie bleek erfelijk, waardoor er een aanzienlijke kans is dat Janine ook belast is met het gen. Ze belooft haar omgeving een test te doen en beweert dat de uitslag goed is. De waarheid is dat ze de envelop met de uitslag nooit open heeft durven maken. Dat doet ze uiteindelijk toch in het bijzijn van Rob: ze is geen drager van de ziekte en laat haar tranen vrijuit vloeien.

Dubbele ontvoering

Vlak voor het slot van seizoen 29 werd Rob ogenschijnlijk ontvoerd. Janine deed er alles aan om hem te vinden en huurde zelfs een louche privédetective in die bleek te werken voor een criminele organisatie. Janine moest duizenden euro’s betalen anders zou het verkeerd met haar en haar gezin aflopen. Toen ze weigerde, werd ze ontvoerd en met gevaar voor eigen leven gered door Aysen.

Ludo's horrorhuwelijk

Net bekomen van de schrik probeert Janine even de ellende te vergeten tijdens een spa dagje in De Rozenboom. Tot haar grote schrik ziet ze dat in de tuin van het hotel Ludo op het punt staat te gaan trouwen met Billy de Palma. Ze stormt er op af, maar kan niks doen. Ludo is later glashard: het is over tussen hen, hij kiest met heel zijn hart voor Billy.

Bye bye Rob

Gelukkig had ze Rob om op terug te vallen… Ware het niet dat de psycholoog een onbetrouwbare fantast was die zijn eigen ontvoering in scene heeft gezet en als meesterbrein verantwoordelijk was voor het huwelijk tussen Billy en Ludo. Hij heeft zijn eigen plannen met Janine en liegt moeiteloos over het hebben van een hersentumor om zijn zin te krijgen. Als Billy de Palma ontdekt dat Rob achter de gedwongen bruiloft zit, intimideert ze Rob dusdanig dat hij zelfmoord pleegt. Uiteraard is het Janine die het lijk vindt.

Klop, klop... Knobbeltje

Zonder huis en man woont Janine tijdelijk bij Linda en Anton in. Even lijkt ze in rustiger vaarwater te belanden, de geboorte van haar kleinzoon Wolf biedt ruimte voor nieuwe energie en plannen. Maar dan ontdekt ze per toeval een knobbeltje in haar borst. Een bultje dat na heel wat onderzoeken geen cyste maar een kwaadaardige tumor blijkt. Voorlopig dus geen goede tijden voor het boegbeeld van de Nederlandse soap.

Meer over