Vijf verbeterpunten voor 2022

GTST-analyse: Meerdijks meest zorgwekkende hoofdpijndossiers

1 januari 2022 12:49 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

Ook in Meerdijk loopt het jaar op z’n eind. Tijd om de balans op te maken: wat kan in 2022 zeker weten beter in soapland?

Met het vertrek van Anton en Linda is er definitief een nieuwe wind gaan waaien bij GTST. Hopelijk betekent deze nieuwe koers in 2022 ook het einde voor de volgende vijf hoofdpijndossiers.

5. De nieuwe Laura heet Rik

De schrijvers lijken de afgelopen maanden niet echt raad te weten met Rik de Jong. Dit seizoen is er nog geen grote verhaallijn geweest rond zijn personage. Rik lijkt vooral Laura’s oude rol overgenomen te hebben: iemand die bereid is andermans problemen aan te horen en op de achtergrond goed advies te geven. Acteur Ferri Somogyi werd onlangs vader van een tweeling; het is niet ondenkbaar dat hij daarom in overleg met de makers wat minder vaak de centrale rol in de serie op zich neemt.

4. Shanti de manische moederkloek

Wie weet nog dat Shanti in de soap kwam als wulps geklede nagelstyliste die niet kon koken en absoluut niet kon lezen? Na bijna vier jaar in Meerdijk is het personage bijna onherkenbaar veranderd. Shanti runt De Koning, tovert moeiteloos gevulde kerstkalkoen op tafel en is inmiddels zo geletterd dat ze Jane Austen wel erg taaie kost vindt.

Van die stoere, volkse meid is weinig meer over. Actrice Bertrie Wierenga verzuchtte al eerder dat ze hoopte dat Shanti haar rauwe randjes niet zou verliezen. Daar is dit jaar zeker geen gehoor aan gegeven. Shanti is een getrouwde vrouw met een intense kinderwens die zelfs peuters tegen hun vader opstookt om langer te kunnen moederen. Ze is zo bezorgd dat ze stiekem een tracking app op de telefoon van haar zieke vader installeert. Het maakt Shanti er alles behalve sympathieker op.

En dat is jammer, want de makers doen zeker de laatste maanden hun best haar personage te verrijken. De band met haar moeder Billy kreeg meer aandacht. Ineens bleek ze toch een vader te hebben en zelfs een stiefzus. Ze mag graag kletsen over mannen met buurvrouw Saskia. De potentie is er, maar voorlopig blijft Shanti Vening steken in extreem brave burgerlijkheid. De rode furie mag best wat meer knetteren in 2022.

3. Het mysterie Roman

Een ander personage dat er een beetje bij lijkt te hangen is Roman van Loon. Sinds de start van het seizoen speelt dokter Roman een grote rol in het leven van Saskia en Julian Verduyn, maar zijn impact wordt buiten de huisartsenpraktijk amper gevoeld.

Roman is nog niet echt deel van het soapdorp. Hij komt af en toe sporten in Boks of een drankje doen in De Koning, maar echte banden met de overige inwoners heeft hij nog niet. Dat is voor de toekomst wel essentieel voor het personage, hij is immers de nieuwe (en enige) huisarts in de serie.

Kijkers zien Roman al maanden, maar hij komt nog altijd erg ongrijpbaar over. Dit is deels een bewuste keuze van acteur Kiefer Zwart: Roman is immers op de vlucht en lang niet zo lief, betrouwbaar en gevoelig als hij doet voorkomen. De echte Roman is een gewetenloze stalker met losse handjes die een gevaar voor z'n omgeving is. Het is de vraag of hij nog in de serie past na deze onthulling. Wat wel zeker is: door Roman te lang mysterieus te houden verliest het personage focus en heeft de uiteindelijke onthulling een stuk minder impact.  

2. Bing eet buiten de deur

In een soap is alles mogelijk, maar sommige wendingen voelen te onnatuurlijk aan. Een goed voorbeeld is de huidige verhaallijn van Bing die langzaam wordt verleid door Mare Bereschot, een dame die niet geheel toevallig behoorlijk op z'n eigen vrouw lijkt.

Natuurlijk is een macho als Bing niet ongevoelig voor aandacht van vrouwelijk schoon, maar zou Bing werkelijk vreemdgaan? Na al het verdriet dat hij had toen Nina stiekem met Daan ging? Na alles wat hij heeft meegemaakt nadat hij z’n been verloor? Is een slippertje hem dat echt allemaal waard? Deze verhaallijn voelt niet organisch en lijkt vooral bedacht om Bing bezig te houden tot Marly van der Velden terugkeert van zwangerschapsverlof. Niets mis mee, behalve dat het ’t personage van Everon Jackson Hooi geweld aan doet.

1. Jong, snel en nodeloos wild

Het ging heel geleidelijk, maar de Verduyntjes zijn inmiddels de centrale focus van de serie geworden. Daar is op zich niks mis mee: Cas Jansen en Tamara Brinkman zijn capabele en aimabele acteurs die Saskia en Julian met verve spelen. Johnny Kraaijkamp draagt als opa Henk eveneens z’n steentje bij.

Het probleem zit ‘m bij de kinderen. Noa Zwan (16), Sophie Bouquet (21) en Tommy van Lent (17) verstaan stuk voor stuk hun vak, maar hebben momenteel allemaal een eigen verhaallijn waardoor het oude stigma dat GTST te kinderachtig wordt weer opduikt. Helaas speelt leeftijd wel een rol bij hoe serieus je personages en hun drama kan nemen. Merel durft al weken niet te vertellen dat ze verliefd is op Marwan omdat die onthulling het hart van haar zusje Demi zou breken. In de serie is Demi vijftien jaar… De gemiddelde GTST kijker heeft tweemaal zoveel jaren op de teller en weet dat een gebroken hart heus heelt.

Het grootste probleem is Steef Verduyn die sindskort van knorrige puber naar pro-gamer ging, compleet met dik betaald contract en een knap influencer-vriendinnetje gespeeld door Jada Borsato. Het gros van de oudere kijker zal zich niet kunnen identificeren met deze verhaallijn. Van het gebedel om likes.

Tot het afstruinen van gala premières.

En zelfs het houden van illegale straatraces met gesponsorde brommobielen.

GTST kreeg in het verleden vaak het verwijt dat ’t teveel op Spangas ging lijken. Met de Steef-Abby verhaallijn lijkt die vrees deels uit te komen. Het is te hopen dat de balans in 2022 weer meer gevonden wordt. Ook de terugkeer van oude bekenden zou de serie geen kwaad doen. Vooral de familie Sanders is met Nina's afwezigheid en het vertrek van Lucas, Tiffy, Valentijn en Wolf ernstig uitgedund.

Meer over