Uniek in soapland

Dit is het lot van Bings been in GTST

27 oktober 2020 08:29 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Na dertig jaar weet GTST nog altijd te verrassen: de huidige verhaallijn rond Bings verwondingen eindigt in een absolute primeur voor de soap.

Onlangs raakte Bing ernstig gewond aan zijn been toen hij Nina probeerde te redden uit een kermisattractie. Hij wist zijn ex-vrouw veilig uit de wilddraaiende Polyp te krijgen, maar werd zelf deels geplet door één van de wagentjes.

Weefselschade

In het ziekenhuis bleek zijn been op vijf plekken gebroken. Die schade was relatief eenvoudig te herstellen met schroeven en plaatjes, maar dokter Janneke de Gooy (Paula Udondek) ontdekte iets veel zorgwekkenders dan de complexe botbreuken: Bing heeft ook nog eens ernstige weefselschade.

Amputatie

In eerste instantie was de hoop dat de doorbloeding weer op gang zou komen, maar al snel bleek dat Bings been aan het afsterven was. Een amputatie van het onderbeen was de enige optie om Bings leven te redden. Omwille van zijn kinderen besloot Bing zijn trots opzij te zetten en in te stemmen met de levensveranderende ingreep.

Geen redding

In eerste instantie leek Bings dreigende amputatie één van de vele medische drama's die de soapschrijvers op het laatste moment oplossen via wonderlijke wegen. Chronische nierziektes, verlammingen, blijvend nekletsel en uitzichtloze coma's bleken uiteindelijk toch te genezen. Maar Bings amputatie is onafwendbaar. Op Videoland is al te zien hoe Bing richting de operatiekamer wordt gereden. 

Bye bye been

Na de operatie voelt Bing naar eigen zeggen niets. Nina wil dat hij kalm aan doet, maar Bing gaat direct de confrontatie aan. Hij slaat de deken weg en ziet voor het eerst hoe hij voortaan door het leven zal moeten. De shock zorgt ervoor dat hij helemaal geen zin meer in het leven heeft.

Diabetes en borstkanker

Bings amputatie en revalidatie lijkt te passen in nieuw beleid van de schrijvers om medische aandoeningen daadwerkelijk serieus te behandelen. Zo eindigde vorig seizoen Janines behandeling tegen borstkanker met een borstafzetting en had ook de diabetes diagnose van Bings zus Jojo blijvende gevolgen. Maar niet eerder besloten de makers om een personage permanent een ledemaat te ontnemen.

Bings medisch dossier

Het verlies van zijn onderbeen is de zoveelste medische tegenvaller voor het personage. Bing werd eerder al getroffen door kanker waarvan hij wist te genezen, al bleek hij onvruchtbaar geworden door de behandeling. Enkele jaren geleden verloor hij zijn zicht nadat een kogel hem in het hoofd raakte. Bing herstelde van al deze ellende, maar in dit geval heeft hij nog een lange weg te gaan.

Meer over