Spoilers!

Komende week in GTST: Schilderachtige schermutselingen en de vliegensvlugge vervalsing

22 oktober 2020 20:27 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing die hoorde dat zijn onderbeen met spoed geamputeerd moet worden.

Amputatie aarzeling

Bing hoort het nieuws over zijn amputatie gelaten aan: geen haar op z’n hoofd die er aan denkt. Hij gaat nog liever dood dan dat hij zonder been verder leeft. Jojo breekt van verdriet en Nina moet alle zeilen bijzetten om haar koppige ex-man te overtuigen. Pas als Bing bezoek krijgt van de kinderen en hoort dat Nina en Daan definitief uit elkaar zijn, besluit hij in te stemmen met de amputatie.

De kleine waarheid

De relatie tussen Demi en Marwan krijgt een onverwachte draai als Julian spontaan de familie El Amrani uitnodigt om te komen eten. Marwan schrikt zich rot als hij ontdekt dat zijn nieuwe vlam ‘Dominique’ van bijna 18 toch echt Demi is, een meisje van amper 15. Marwan is direct bang de bak in te draaien als zedencrimineel, maar in haar jeugdige onschuld ziet Demi het probleem niet zo: ze zijn toch verliefd?  

Marwan denkt daar totaal anders over. Hij wil dat ze er met niemand over praat, negeert haar appjes en als ze de volgende dag in de buurtsuper komt maakt hij het haar nog eens duidelijk: hij wil niks meer met haar te maken hebben. Wat ze hebben gedaan kan echt niet en sowieso stelde het wat hem betreft niks voor. Demi begrijpt er niets van en gaat in stilte helemaal op in haar verliefdheid.

Daans tranen

Nu Nina weer voor Bing heeft gekozen, zit er voor Daan niks anders op dan verhuizen. Hij neemt afscheid van Nola die er niet veel van snapt en is klaar om met Louise naar de Rozenboom te gaan. Tiffy merkt dat Daan er veel te luchtig over doet en weet tot hem door te dringen. In tranen vertelt hij over het mislukte aanzoek, de miskraam en zijn rotsvaste geloof dat Nina de ware was. Tiffy doet haar best hem te troosten: ze wil dat hij gewoon weer met zijn dochter bij hen in het Paleis komt wonen.

Jojo’s verre verdriet

Jojo heeft het zwaar nu ze Ilyas moet missen en haar broer een been gaat verliezen. Als Ilyas eindelijk vanuit Melbourne contact zoekt, probeert ze zich groot te houden. Maar Ilyas vat haar houding op als afstandelijkheid en vreest dat ze hun langeafstandsrelatie toch niet ziet zitten. Hij geeft haar zelfs al toestemming om met anderen te knuffelen. Jojo wil er niks van weten en legt uit wat er echt speelt. Ilyas kan haar alleen maar adviseren er voor Bing te zijn.

Laura’s hulpeloos huilen

Nadat ze bij een valpartij haar ellenboog én schouder brak, is Laura hulpbehoevend geworden en verblijft ze noodgedwongen bij de familie Verduyn. Henk staat klaar om haar met de kleinste dingen te assisteren, zelfs een pagina omslaan is nog pijnlijk omdat ze aan beide kanten geblesseerd is. Maar de drukte in huize Verduyn is met drie puberende kinderen, een hond, Henk en huisgasten wel erg veel voor Laura die gewend is aan haar rust en daarnaast zoveel pijn heeft dat ze amper kan slapen.

Met pijn in het hart besluit ze dan ook in te gaan op het aanbod van Rik en Shanti om bij hen te komen logeren. Daar kan ze tenminste wel met meer rust werken aan haar herstel. Maar dat herstel valt niet mee als Laura tot de conclusie komt dat ze volledig onthand en hulpbehoevend is geworden. Zelfs een kopje koffie zetten is een onmogelijke missie op het moment. Intens verdrietig over haar hulpeloze situatie deelt Laura haar zorgen met Shanti die alles probeert haar zoveel mogelijk te verwennen.

Ook Henk doet zijn best om Laura te helpen, maar ze wil dat hij daar discreet mee omgaat. Dus als Henk mysterieus doet als hij Laura moet bijstaan, krijgen Steef en Merel argwaan. Ze denken dat Henk stiekem wat heeft met Laura en bespieden het stel vanaf het balkon. Steef ziet maar half hoe zijn opa druk is Laura te voeren, maar hij concludeert dat ze aan het vrijen zijn.

Huwelijksaanzoek op herhaling

Shanti heeft slecht nieuws voor Rik: ze wil hun huwelijk uitstellen nu er zoveel vrienden in de ellende zitten. Ook voelt het niet goed dat alle problemen zo’n beetje ontstaan zijn door hun aanzoek. Rik heeft er in eerste instantie begrip voor, maar ze worden door Julian en Saskia toch aan het twijfelen gebracht.

Een feestje is juist wat mensen nodig hebben om hun ellende te vergeten. Rik besluit wederom op één knie te gaan voor een beter gelukt tweede aanzoek. Shanti zegt uiteraard ja, maar heeft wel één vrij onverwachte voorwaarde: ze wil dat haar moeder Billy de Palma erbij is.

Amelie en de schilderskwast

Amelie werkt al dagen onafgebroken aan de vervalsing van L’Absence, tot frustratie van Amir die zich genegeerd en eenzaam voelt. Zeker als hij in de kroeg flauwe opmerkingen van zijn vrienden krijgt, want volgens Rik, Anton en de rest staat overwerken gelijk aan vreemdgaan. Daarom besluit Amir de dag erop in zijn officiële hoedanigheid als arts langs te gaan bij huize Sanders. Lydia vat de visite serieus op en laat hem door, maar al snel staat het stelletje openlijk te vrijen tot irritatie van Leon die heus wel doorheeft wat er in huis gebeurt.

Vlak na de daad roept hij Amelie tot de orde: binnen een dag moet het doek klaar zijn voor Van Nooten. Uiteraard vangt Amir dit op: ze hebben heel wat uit te leggen. Amelie kan niet anders dan de waarheid vertellen: Van Nooten was degene die Amir in elkaar heeft laten slaan. Amir wil direct naar de politie, maar Amelie en Leon weten hem te overtuigen niks te doen en haar de vervalsing te laten maken. De tijd begint te dringen.

Judiths relletjes

Judith voelde zich vorige week bedreigd door Linda’s vriendschap met Janine en besluit een wig tussen hen te drijven. Ze duikt ‘toevallig’ op in De Rozenboom als de twee hartsvriendinnen een lunchafspraak hebben en uiteraard nodigt ze zichzelf aan tafel uit. Al snel probeert ze het gesprek te domineren, maar Janine is er met haar hoofd niet bij. Een ideaal moment voor Judith om aan te vallen: ze vindt het maar onbeschoft dat Janine zoveel op haar telefoon zit met ene Leon. Dit leidt tot een luidruchtige confrontatie waar Janine totaal niet op zit te wachten. Ze vertrekt, waarna Linda nijdig wordt op Judith die daar op haar beurt weer absoluut niet tegen kan.

Eenmaal thuis lijkt het Linda beter dat Judith weer terugkeert naar haar eigen woning. Dat is het laatste dat Judith wil, dus doet ze haar uiterste best Linda te overtuigen van haar goede bedoelingen. Judith vertelt over haar vroegere vriendin Fanny die altijd misbruik van haar maakte en Janine deed haar aan Fanny denken terwijl Linda juist zo lief voor haar is. Het geslijm heeft effect: Judith mag blijven.

Richard kraakt harde noten

Net als Janine wegloopt van haar afspraak met Linda en Judith, spot ze Van Nooten die ook een hapje zit te eten. Ze vreest dat Richard het gekrakeel van Judith over Leon heeft gehoord en besluit te improviseren: ze stelt voor hem L’Absence in bruikleen te geven onder strenge voorwaarden. Janine meent hiermee voldoende tijd gekocht te hebben, maar als ze naar huis rijdt blijkt dat Van Nooten haar al op de hielen zit. Hij arriveert vlak na haar bij Huize Sanders waar Leon staat te wachten. Richard meent dat Leon nog voor hem werkt en vraagt hem het doek te halen. Janine speelt het spel mee als ze geschokt hoort dat Leon het schilderij aan Van Nooten had beloofd.

Janine kan niks anders dan Richard binnenlaten. Voor de vorm ontslaat ze Leon op staande voet en doet ‘m uitgeleide, maar dat is alleen bedoeld om hem te instrueren Amelie aan te sporen. Richard is namelijk niet van plan weg te gaan zonder L’Absence en dus moet er tijd gekocht worden. Janine besluit te rekken door een langdradige onderhandeling over de verkoop te starten vol randvoorwaarden. Maar als Richard na een toiletbezoek doorheeft dat Leon nog gewoon in huis rondloopt, gaat zijn bullshit detector helemaal af. Hij grijpt zijn pistool en houdt Janine onder schot: hij wil L’Absence nu hebben.

Leon belooft het op te gaan halen in het depot in Antwerpen en krijgt drie uur van Richard die al die tijd Janine onder schot houdt. In werkelijkheid is Leon druk met Amelie om de vervalsing in de originele lijst te krijgen zodat het niet opvalt. Janine en Richard hebben een absoluut akelig onderonsje, ook al bestelt Richard tijdens het wachten wel een pizza voor zijn lekkere trek. Met volle buik kijkt hij tevreden toe hoe Leon het schilderij binnenbrengt. Hij bestudeert het doek aandachtig. Heeft Van Nooten door dat hij genept wordt?

En verder: Amelie houdt niet van stiekem gedoe terwijl ze een schilderij staat te vervalsen, Rik en Shanti vinden het érg rustig in De Koning en Laura is niet bepaald een melkmuiltje.

Meer over