Spoilers!

Komende week in GTST: Venijnige valpartijen en de domper diagnose

15 oktober 2020 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Judith die tijdens een logeerpartijtje bij Anton en Linda doodeng gedrag liet zien.

Judiths valstrik

Judith blijkt nog veel meer snode plannen te hebben. Deze week wordt duidelijk dat de woningbouw haar wil uitzetten vanwege een fikse huurachterstand. Judith heeft dus dringend een ander onderkomen nodig en probeert met een smoesje wat langer bij Anton en Linda te blijven.

Daar komt ze een dagje mee weg, een dag die ze gebruikt om schaamteloos in Linda’s kasten te neuzen, haar geurtjes te proberen en zelfs haar kleding te besnuffelen. Ze lijkt dolgelukkig en net als ze op het punt staat te vertrekken, valt ze “per ongeluk” van de trap. Met een geblesseerde enkel en een vermeende hersenschudding kan ze voorlopig écht nog niet weg.

De rest van de week doet Judith opzichtig haar best zichzelf geliefd en onmisbaar te maken in huis. Maar Linda heeft heus wel door dat Judiths zogenaamd zelfgekookte feestmaal de daghap van de traiteur was. Ze wil ook niet dat Judith zich teveel belast met het huishouden, maar waardeert haar inzet en goede bedoelingen enorm. Judith meent dat ze Linda helemaal heeft ingepalmd, maar als Janine onverwacht op de stoep staat heeft ze ineens geen oog meer voor Judith. Dat steekt de labiele vrouw behoorlijk.

Bing hartje Nina

Bing komt er tot zijn grote genoegen achter dat Nina nog altijd niet aan Daan heeft verteld dat ze in verwachting is. Wat Bing betreft is dit definitief bewijs dat Nina niet écht gelukkig met hem is. Uiteraard ontkent ze dit, maar dat haar twijfels groeien blijkt als ze Bing laat op de avond een veelzeggend hartje appt. De liefde is nog lang niet bekoeld.

Angstaanjagende aanzoeken

Rik beleeft zijn grote moment: hij gaat Shanti ten huwelijk vragen in de stijl van Grease. Met een smoesje weet Nina haar om te turnen tot een heuse 50s teenybopper en neemt Shanti mee naar een kermis waar ze zogenaamd moet helpen bij een fotoshoot voor La Nina.

Daar zijn Rik, Bing en Daan al druk met de voorbereidingen. Maar Bing schrikt zich een ongeluk als Daan onthult dat hij Nina ook ten huwelijk wil vragen op deze bijzondere locatie. Bing heeft geen kans meer Nina in te lichten: ‘Sandy’ zit in haar botsautootje en Rik en zijn T-birds komen haar op de klanken van Grease verleiden met hun vetkuiven en strakke moves.

Shanti vindt de act geweldig, maar heeft pas door wat er speelt als Rik op 1 knie gaat en haar de ring presenteert. Ze zegt met heel haar hart ja en het geluk lijkt compleet. Maar dan vraagt Daan of hij even alleen kan zijn met Nina die wat ongemakkelijk naar Bing kijkt voor ze meeloopt. Daan heeft niks door als hij haar naar een balkonnetje brengt met uitzicht over de kermis. Terwijl de attracties vrolijk zwieren en zwaaien, gaat ook hij op één knie met een ring in zijn hand.

Maar als Nina’s antwoord stilzwijgen is, gaat het heel snel verkeerd. Nina moet toegeven dat ze het heel erg leuk met elkaar hebben gehad, maar dat ze gevoelens heeft voor Bing. Om het drama compleet te maken, vertelt ze Daan dat ze zwanger van hem is, maar toch met Bing door wil. In een reflex duwt Daan haar van zich af, waardoor Nina over het balkon valt en terechtkomt tussen de rondvliegende wagentjes van de Polyp. Bing probeert haar in veiligheid te brengen, maar wordt hard geraakt en vliegt met volle vaart tegen een hekwerk. Hij beweegt niet.

Ziekenhuisstress

Bing en Nina worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar Nina op een schaafwond na redelijk okay lijkt. Bing is er slechter aan toe: hij komt niet meer bij en de artsen concluderen dat er iets is mis is met de doorbloeding naar zijn been. Tot Nina’s grote frustratie mag alleen Jojo van de artsen bij Bing komen.

Maar Nina blijkt zelf ook niet ongeschonden uit het incident gekomen te zijn. Ze probeert de groeiende pijn in haar buik te negeren en doet alsof er niks aan de hand is, maar Daan heeft door dat er heus wat mis is met hun kindje. Nina zit echter totaal niet op hem te wachten: door zijn acties zitten ze nu in deze situatie. Helaas worden de krampen te erg en moet ze wel onderzocht worden.

Een echo bevestigt haar duistere vermoedens: het hartje van de kleine klopt niet meer, Nina heeft een miskraam gekregen. Verslagen gaat ze naar huis met Daan die alles probeert haar te troosten. Hij houdt nog van haar en wil hun liefde graag een kans geven, maar Nina is vastberaden in haar verdriet: ze hoort hoe dan ook bij Bing.

Amelie is eerlijk

Janine zet een grote zoektocht op touw om Ludo op te sporen in IJmuiden. Iedereen helpt mee, zelfs Amelie ook al zoekt ze vooral naar het juiste moment te vinden Janine te vertellen dat de gevonden stropdas en manchetknoop indirect haar schuld is. Als ze op het strand probeert op Janine in te praten, loopt het uit op een ruzie. Janine en Linda staan erop dat ze vertrekt.

Amelie keert later die avond terug naar huize Sanders om te vertellen hoe het echt zit. Richard van Nooten dreigde haar en Amir wat aan te doen, Amelie vond dat ze geen keus had. Janine reageert begripvol en vraagt om Amelies hulp om Van Nooten aan te pakken. Ze zoekt de zakenman op in De Rozenboom om te laten weten dat ze ‘m doorheeft en absoluut niet van plan is L’Absence te verkopen.

Dit laat Richard zich niet zeggen. Hij probeert wederom Leon om te kopen en lijkt succes te hebben: voor 2,5 ton wil Leon regelen dat L’Absence in zijn bezit komt. Richard is blij, maar weet niet dat Leon handelt in opdracht van Janine.

Die heeft namelijk een meesterplan bedacht om van Richard af te komen. Ze wil dat Amelie een perfecte kopie van het schilderij maakt dat ze aan Van Nooten kan slijten. Janine weet zeker dat de rijke sjeik in Abu Dabi korte metten zal maken met Richard als uitkomt dat het een vervalsing is. Zowel Amelie als Leon vinden het een onzalig plan, maar Janine piekert er niet over het origineel te verkopen. Dat zou voelen alsof ze een deel van Ludo wegdoet en dat kan ze echt niet aan.

Ze installeert Amelie in huize Sanders en staat erop dat ze binnen een week de kopie af heeft. Ondertussen laat Leon de beveiliging van Janine verscherpen, hij vreest dat Van Nooten achter haar aan zal komen. Terwijl Amelie werkt, weet Amir niet beter dan dat ze een spoedklusje heeft voor Janine om simpelweg een schilderij te restaureren. Maar hij vindt het wel vreemd dat ze daardoor niet eens meer bij hem kan slapen.

Ilyas’ exit

Jojo belandt in een cultuurclash met Ilyas en de rest van de familie El Amrani. Ilyas heeft zijn vader niet verteld dat hij verliefd is op een Nederlands meisje. Jojo is dus met stomheid geslagen als haar geliefde in het bijzijn van z’n vader doet alsof ze vreemden voor elkaar zijn.

Jojo is woedend en heeft geen begrip of geduld voor de precaire situatie. Ze vertelt midden in de winkel aan Sami dat ze de vriendin van zijn zoon is en dat hij de stage in Australië niet wil. Het heeft niet het effect waar ze op hoopte: ze wordt de winkel uitgestuurd en Ilyas en Sami gaan eens goed praten.

Ilyas probeert zijn vader te overtuigen, maar Sami is onverbiddelijk: wat Ilyas wil zal de familie schande toebrengen. Hij moet Jojo vergeten en direct naar Melbourne vliegen. Ilyas kan zijn vader niets weigeren, pakt zijn koffers en kan nog net een berichtje sturen naar Jojo voordat hij Meerdijk uitrijdt. Jojo blijft ontroostbaar achter, zelfs als Sami meent dat het ook voor haar beter is.

Laura’s ongeval

Laura is druk bezig de Koning te versieren in afwachting van Rik en Shanti die daar hun verlovingsfeestje komen vieren. Henk biedt aan het trapje vast te houden terwijl ze al bungelend probeert wat slingers op te hangen. In een onbewaakt moment verliest Laura echter haar evenwicht en komt ze lelijk ten val. Henk voelt zich enorm schuldig, maar Laura vindt dat hem niets te verwijten valt terwijl ze wordt weggerold op een brancard.

In het ziekenhuis blijkt dat ze een ellenboog en een schouder gebroken heeft. Ze is voorlopig maanden uit de roulatie en kan onmogelijk zelfstandig blijven wonen. De familie Verduyn besluit dat Laura maar zolang bij hen moet komen wonen. Henk stelt direct zijn kamer beschikbaar, maar Laura voelt zich verre van gemakkelijk bij het idee.

Bings been

Aan het eind van de week wordt duidelijk wat Bing mankeert. Zijn arts vertelt Jojo dat Bings been op vijf plekken gebroken is. Die breuken zijn operatief gezet met een plaat en schroeven, maar er is veel weefselschade ontstaan waardoor zijn doorbloeding niet meer optimaal is.  De volgende ochtend wordt Bing wakker uit de narcose en krijgt hij samen met Jojo en Nina het ellendige nieuws te horen: de bloedtoevoer in zijn onderbeen is gestagneerd. Om zijn leven te redden is amputatie de enige optie.En verder: Linda ligt nog weleens wakker van het lot van Sacha Kramer, Laura is high van de pijnstillers en fitboy Amir knapt inmiddels bijna uit z’n overhemden.

Meer over