Weinig goede tijden...

GTST gebukt onder gebrek aan luchtige verhaallijnen

De kijkcijfers van GTST laten nog ernstig te wensen over. Een mogelijke verklaring is wellicht de overvloed aan dramatische en zwartgallige verhaallijnen.

Weinig zo saai als andermans geluk, vandaar dat de bewoners van Meerdijk in de dertig jaar dat GTST op de buis is meer slechte dan goede tijden hebben gekend. Maar de schrijvers slaan momenteel wel erg door in het negatieve: niet één van de 19 vaste personages maakt echt wat leuks mee. Avond aan avond zit de soap vol loodzware momenten en is er bitter weinig plek voor wat gezond relativeringsvermogen.

List, bedrog en vermeende hersentumoren

Zo lijkt de relatie tussen Ludo en Janine definitief kapot dankzij de manipulaties van psycholoog Rob Bekkers die Janine voor zichzelf wil. Door toedoen van Rob werd Ludo gedwongen te trouwen met aartsrivale Billy de Palma, voor beiden alles behalve een lachertje. Ondertussen liegt Rob op alle mogelijke manieren tegen Janine die het afgelopen seizoen zoveel leed heeft meegemaakt dat ze in permanente staat van verbijstering lijkt. Maar de gifbeker is nog lang niet leeg: Rob beweert een hersentumor te hebben. Gaat ze haar nieuwe liefde nu al verliezen?

PTSS en andere angsten

De relatie tussen Sjors en Amir is altijd al een bron van ellende geweest. Hij is te trots om te praten over zijn gevoelens, zij meestal te koppig om naar zijn gevoel te luisteren. Dat botst voortdurend, zeker nu Amir halfverlamd uit de cliffhanger kwam. Sjors wil alles doen om de dader berecht te krijgen, maar Amir wil vooral rust en worstelt met steeds heftiger wordende posttraumatische angsten. Ook al zit het stel in hun wittebroodsweken, er valt bitter weinig te lachen in huize Sjamir.

Dreigend overspel

Nieuwkomer Puck Odolphy zorgt ook niet voor een vrolijke noot sinds ze dit seizoen haar debuut maakte. Puck is nu al de speelbal geworden van Daan die vooral met haar aanpapt om Nina jaloers te maken. Daan heeft gevoelens voor Nina en ondanks haar liefde voor Bing, laat hij haar ook niet koud. Op meedogenloze wijze speelt hij met haar affectie om Nina op de kast te jagen. Stoken in andermans huwelijk is weinig sympathiek, maar daar ligt Daan niet wakker van.

Diabetes, zelfdoding en oplichting

Doorgaans zorgen de jongeren met hun gekke plannetjes voor wat luchtigheid. Vorig seizoen sloegen ze nog de handen ineen voor het omstreden vlogkanaal Grapjassen. Maar zoveel valt er niet meer te lachen. De laatste weken domineert de diabetes diagnose van Jojo de verhaallijnen, net als haar herhaaldelijke, behoorlijk overtrokken reacties op de aandoening.

Kimberly kreeg daarnaast vooral te maken met bodyshaming en online pesterijen. Het boze meesterbrein bleek een onzeker, ietwat wereldvreemd meisje genaamd Harma dat zich rot voelde. Kimberly besloot een vriendschap met haar te sluiten, maar dat liep mis toen Harma haar begon te stalken. Nadat dát aan het licht kwam, was Harma zo depressief dat ze een zelfmoordpoging ondernam.

Valentijn Sanders moest een charmant boefje worden, maar zijn schavuitenstreken komen tot nu toe vooral over als schaamteloze oplichterij. Hij liet opa Ludo betalen voor een studie die hij niet eens volgt, klopte Bing geld uit de zak om vriendelijk te zijn tegen zijn zus en voelt zich te goed om te werken voor zijn centjes. Zijn volgende wapenfeit is Diabetes Live: een benefietconcert om geld op te halen voor diabetesonderzoek… Geld dat hij grotendeels in eigen zak gaat steken.

Tiffy’s twee kindjes

De enige verhaallijn waar nog enigszins om te grijnzen valt is het naderende vaderschap van Lucas. Tiffy is hoogzwanger van een kindje waar hij helemaal niet op zat te wachten en de flierefluiter weet zich geen raad. Humor is subjectief, net als de vraag of ’t verstandig is dat een zweverige studente en een gepanikeerd feestbeest vadertje en moedertje gaan spelen. Maar hoe bizar de lijn ook lijkt op papier, er spreekt tenminste warmte en liefde uit.

Chapeau Shanti

Gebeurt er dan écht niks leuks? Jawel, de meest onderschatte speler van dit seizoen is Bertrie Wierenga als Shanti. Voor de zomerstop had de laaggeletterde nagelstylist nog een prominente rol door haar stiekeme relatie met Anton, de bloedvete met Linda, haar tragische miskraam en de onthulling dat ze mama moet zeggen tegen Billy de Palma. Dit seizoen begint Shanti wat meer op de achtergrond. Ze is de waterdrager van de cast vol goede adviezen, lieve gebaren én komische noten, zoals tijdens het ongevraagde vrijgezellenfuifje van haar moeder. Laat Shanti maar schuiven!

Meer over:

Reageren