Spoilers!

Komende week in GTST: Charitatieve charlatans en de destructieve doodsnood

20 september 2019 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met rechercheur Alex de Boer die Ludo kwam arresteren voor de ontvoering van Rob Bekkers. De psycholoog had samen met Janine aangifte gedaan wegens ontvoering.

De Palma palmt in

Terwijl Ludo op het bureau moeite doet Alex te overtuigen dat er niets van Robs beweringen klopt, pakt zijn echtgenote Billy het anders aan. Ze heeft Rob gespot in de Rozenboom en gaat samen met één van haar handlangers een babbeltje maken. Ze confronteert Rob met zijn recente daden en ook al ontkent hij alles, de boodschap is duidelijk. Billy gaat hem laten boeten voor zijn acties, dat bewijst haar gewapende mannetje wel dat Rob vanaf dat moment voortdurend schaduwt. Billy geeft Rob een ultimatum: binnenkort rekent ze voorgoed met hem af.

De schrik zit er goed in bij Rob. Hij trekt onmiddellijk zijn verklaring in, waardoor Ludo tot zijn eigen verbazing al snel weer op vrije voeten is. Billy legt hem uit wat er gebeurd is en Ludo maakt zich vooral zorgen om Janine en zijn familie nu Rob zich in het nauw gedreven voelt. Hij hoeft zich weinig zorgen te maken, Rob is drukker om weg te komen uit Meerdijk.

Janine kiest voor zichzelf

Hij vertelt Janine over een specialist in Los Angeles die zijn hersentumor kan behandelen en wil dat ze met hem meegaat. Janine heeft echter twijfels: ze kan toch niet zomaar weg? Ze heeft deadlines! In pure paniek valt Rob tegen haar uit, een voorval dat hij later wijt aan zijn tumor. Maar ondanks die smoes is Janine aan het denken gezet, zeker als ze later in de week door zowel Nina als Lucas met de neus op de feiten wordt gedrukt: ze is de laatste maanden zo druk met zichzelf bezig dat ze blind is geworden voor alles om haar heen. Janine moet zelfs van Nina horen dat Lucas vader wordt.

Verschrikt probeert ze de banden met haar zoon aan te halen en ze besluit toch in Meerdijk te blijven, ondanks haar liefde voor Rob. Hij heeft ondertussen door dat Billy hem in de tang heeft. Al zijn mogelijkheden om een vlucht naar het buitenland te boeken mislukken, ook een vals paspoort kan hem niet redden. Hij moet noodgedwongen in Nederland blijven en draait helemaal door na een dreigend berichtje van De Palma. Maar tegen Janine zegt hij alleen dat ‘ie besloten heeft bij haar te blijven en in Nederland zijn kankerbehandeling te ondergaan.

Valentijns verkeerde liefdadigheid

Valentijn blijkt ook deze week weer een schijnheil eerste klas. Hij beweert zo betrokken te zijn bij Jojo en haar diabetes dat hij een benefietconcert en veiling wil organiseren in Boks. De opbrengst van Diabetes Live, zoals het evenement heet, is bedoeld voor onderzoek naar de aandoening. Iedereen vindt het een nobel en fantastisch initiatief en doneert geld en spullen voor de veiling. Niemand heeft echter door dat het rekeningnummer van Diabetes Live op Valentijns naam staat. Hij is zo goed als blut en wil het geld gebruiken voor privédoeleinden.

Na lang slijmen slaagt Valentijn er in om Jojo over te halen op te treden. Eigenlijk wil ze niet bekend staan als dat meisje met suikerziekte, maar ze trapt toch in zijn gladde praatjes en stemt toe poster girl van Diabetes Live te worden. Ze krijgt een uitgebreide fotoshoot, maar Valentijn vindt al die glamourfoto’s niet spraakmakend genoeg. Jojo ziet er niet eens ziek uit. Hij besluit daarom Jojo stiekem te laten fotograferen als ze in een onbewaakt moment haar bloedwaardes meet en insuline spuit. Uiteraard belandt juist die foto op alle posters.

In harmonie met Harma

Kimberly was vorige week stomverbaasd toen haar voormalige online plaaggeest Harma ineens stond schoon te maken in het Paleis. Het ietwat wereldvreemde meisje snapt niet dat Kimberly boos wordt: het was een rommeltje en vriendinnen helpen elkaar toch met opruimen? Als de andere huisgenoten terugkomen krijgt de indringer er helemaal van langs: niemand gelooft dat de deur gewoon open stond. Harma druipt teleurgesteld en intens verdrietig af.

Een dag of wat later staat Harma tevergeefs voor het raam van CS om te zien of Kimberly er is. Shanti heeft medelijden, geeft haar binnen een kop koffie en wat goede raad: geef Kimberly de ruimte. Dat neemt Harma iets te letterlijk, zo blijkt daags later als er een afscheidsbrief van Harma op de mat van het Paleis ploft. Overtuigd dat Harma op het punt staat zelfmoord te plegen doorzoeken Kimberly en Shanti op hoge poten het dorp. Ze vinden Harma in een steegje vlak nadat ze een overdosis pillen heeft genomen. Shanti belt snel de ambulance terwijl Kimberly op haar inpraat: het leven is wel de moeite waard en ze is heus niet alleen. Harma’s maag wordt op tijd leeggepompt en ze kondigt aan professionele hulp te zoeken.

Amirs aanhoudende angst

Hulp is ook geen overbodige luxe voor Amir. Zijn sociale angststoornis is inmiddels zo ernstig dat hij amper nog naar buiten durft, zelfs niet om met Max Ravi te gaan wandelen. Sjors probeert van alles om Amir uit zijn isolement te krijgen, maar hij ontkent een probleem te hebben en wil alleen maar met rust gelaten worden. Dit pikt Sjors niet en ze verwijt hem dat ’t net lijkt alsof hij slachtoffer wil zijn. Dat valt niet in goede aarde, maar Sjors heeft al snel spijt. Ze regelt zelfs dat Anton aan huis fysiotherapie komt verlenen. Die revalidatie lijkt te helpen, Amir kan heel voorzichtig de vingers van zijn verlamde hand weer bewegen.

Maar daarmee zijn de angsten nog niet weg. Pas aan het eind van de week durft Amir eindelijk eerlijk te zijn tegen zijn vrouw. Telkens als hij buitenkomt is hij domweg bang opnieuw aangevallen te worden. Huilend valt hij Sjors in de armen. Ondanks haar begrip besluit ze zelf initiatief te nemen. Ze ontdekt dat het ziekenhuis een lotgenotenpraatgroep heeft en na enige aarzeling besluit Amir zich bij hen aan te sluiten. Sjors is blij want ze wil eerlijk gezegd gewoon weer haar oude, vertrouwde man terug.

Lucas nieuwe leventje

Wie in ieder geval geen mannen meer wil is Lucas. Met nog een maand te gaan tot Tiffy bevalt van zijn kindje, besluit hij dat daten niet meer te combineren valt met het vaderschap. Hij verwijdert de dating apps van zijn telefoon en zweert mannen af. Zijn plan is samen met Tiffy een gezinnetje te vormen, ze houden immers van elkaar ook al hebben ze geen seks. Dat soort platonische liefdesrelaties zijn heel modern en samen komen ze er wel uit, ook als Tiffy verliefd zou worden op een ander. Lucas stelt voor dat Tiffy meteen bij hem intrekt in het Paleis zodat ze samen naar de bevalling kunnen toeleven. Dit allemaal tot verbijstering van barvrouw Laura die met een zuur-zuinige blik kritische vragen stelt die geen enkele impact maken. Lucas en Tiffy zijn zo gelukkig samen, daar kan geen citroen tegenop.

Puck krijgt haar zin

Laura had naar haar idee meer succes in het matchen van Puck en Daan. Ze is dolblij als ze het tweetal samen spot in CS. Puck doet haar best Daan te versieren, maar hij speelt het spelletje alleen mee om Nina jaloers te maken. Zodra Nina uit het zicht is, verliest Daan snel interesse… tot Puck hem weet te verrassen met een uitdagend spelletje truth or dare dat zich van CS naar Daans slaapkamer verplaatst.

Nina trekt de opbloeiende romance tussen Daan en haar beste vriendin niet. Ze wil er niet meer naar kijken en kondigt aan dat Daan weer een woning voor zichzelf moet gaan zoeken. Puck helpt hem bij deze zoektocht, maar Daan stelt bewust veel te hoge eisen omdat hij liever bij Nina in de buurt wil blijven. Samen met Rik doet Puck echter stiekem een oproep op Smoelaria voor een woning. Net als Daan het voor elkaar heeft dat Nina hem nog wat weken laat blijven, komt Puck binnengestormd met het goede nieuws: ze heeft al meerdere betaalbare woningen gevonden!

Janine Elschot: horroroma

Aan het eind van de week gaat alles mis in het leven van Janine. Rob is woedend op haar als hij merkt dat ze in het ziekenhuis informeert naar behandelmogelijkheden voor zijn tumor. Hij wil niet dat zijn collega’s weten dat hij ziek en maakt het uit als Janine openlijk twijfelt aan het feit of ‘ie wel echt ziek is. Aangeslagen en ontdaan komt Janine verlaat aan op de babyshower van Lucas en Tiffy. Daar veroorzaakt ze een enorme rel als ze tot verbijstering van alle aanwezigen betwijfelt of Lucas wel écht de vader is. Anton is klaar haar het huis uit te zetten, maar Linda weet de boel te sussen en Janine te kalmeren. Ze wil helemaal geen horroroma zijn en maakt het goed met Tiffy.

Terwijl Janine haar excuses maakt, krijgt Rob bezoek van Billy. Ze heeft gehoord over zijn hersentumor en komt haar medeleven betuigen. Met amper verborgen afkeer wenst ze hem het allerbeste in de tijd die hem nog rest. Kort daarop schuift ze aan bij Ludo in de Rozenboom om de kwestie Rob te bespreken. Ze kan melden dat Bekkers wel degelijk een hersentumor heeft en dat hij er veel ernstiger aan toe is dan hij laat merken. Het probleem zou zich weleens heel snel zelf kunnen oplossen. Korte tijd later is Janine in het ziekenhuis om excuses te maken aan Rob. Als ze zijn spreekkamer binnenloopt, treft ze de man waar ze van houdt dood op de grond met een injectienaald naast zich. Het lijkt erop of hij euthanasie heeft gepleegd. Maar was dat vrijwillig?

 
En verder: Lucas en Tiffy geven hun ongeboren kindje de werktitel Lucky, goudvissen hebben een meer in Colorado overgenomen en ook dit seizoen neemt Daan weer manmoedig de rol van eye candy op zich.

Meer over