Een tijd van komen en vooral gaan

GTST gebukt onder grote leegloop vaste castleden

Seizoen 28 van GTST gaat de boeken in als het jaar van de grote verandering. Opmerkelijk veel vaste gezichten verlieten de soap, waardoor Meerdijk er na de zomerstop definitief anders uit ziet.

In 2010 werd een soortgelijke rigoureuze koerswijziging doorgevoerd toen de complete familie Huygens uit de serie werd geschreven. In ruil voor Dex (Emiel Sandtke) en Ronja (Alexandra Alphenaar) kwam de familie Bouwhuis naar Meerdijk. Zij zouden naast de families Sanders en De Jong de nieuwe gezichten van de soap moeten worden. Na 8 veelbewogen jaren zijn alleen vader Anton (Joep Sertons) en Rik de Jong (Ferri Somogyi) nog over.

Op zoek naar kijkers

Dit seizoen werd subtieler, maar net zo genadeloos geschakeld, want de makers van GTST lijken zoekende. Reden voor de onzekere tijd zijn de kijkcijfers die sinds begin 2018 ernstig teruglopen. Waar de laatste jaren dagelijks standaard meer dan 1 miljoen mensen keken, was het de afgelopen maanden geregeld een uitdaging om boven de 750.000 uit te komen. De schrijvers proberen daarom de aandacht van de kijker vast te houden door nieuwe dingen te proberen.

Q en Loes

Dat resulteerde bijvoorbeeld in de introductie van gloednieuwe personages als Loes de Haan (Beaudil Elzenga) die subtiel begon en uitgroeide tot een soapschurk van het ergste soort. Een ander nieuw en bijzonder gezicht is Q Bouwhuis (Max Willems). Niet alleen is Max de eerste acteur met Aziatische roots die een vaste rol in de soap krijgt, Q is ook nog eens onnavolgbaar in zijn onhandige pogingen socialer te worden.

GTST Q klap verkocht

Wintercliffhanger

Een minder geslaagd experiment was de allereerste wintercliff. Het leverde weinig extra kijkers op en lanceerde de gewraakte verhaallijn rond de dood van Jan Maes. Het moordmysterie liep maandenlang als een rode draad door de serie. Iedereen was wel eens verdacht en had een motief. Op deze manier probeerde het schrijverscollectief onder leiding van Rohan Gottschalk iets nieuws neer te zetten wat extra kijkers zou boeien. Het tegendeel gebeurde: op social media klaagden zelfs de trouwste kijkers steen en been over het eindeloze gehakketak rond de dood van een personage dat niemand echt mocht. Ook menig acteur vond het behoorlijk lang duren.

Vertrokken vedettes

Al met al lijken de makers een stille, geleidelijke paleisrevolutie te hebben doorgevoerd. Aan het eind van het seizoen zijn Anton, Linda én Rik al hun kinderen kwijt. Hoe het ontbreken van Job, Rikki, Sjoerd, Rover en Sam wordt ondervangen is nog onduidelijk. Maar zij waren niet de enige castleden die uit de serie verdwenen.

Een overzicht van alle gesneuvelde soapies in seizoen 28.

Maxime Sanders (Marjolein Keuning)

Hoe: Het eerste slachtoffer dit seizoen. Maxime kwam om tijdens de brand in Boks, op verzoek van Marjolein zelf die toe was aan nieuwe uitdagingen. De krengerige zus van Ludo wordt nog steeds gemist door fans die niet kunnen wennen aan een Meerdijk zonder de femme fatale met het gouden hart.
Wat doet Marjolein nu:
Marjolein verliet de serie omdat ze de vrouwelijke hoofdrol ging spelen in You’re the top, een muzikale theatershow over het leven van de Amerikaanse componist Cole Porter. Voor komend seizoen bezint ze zich nog op nieuwe (theater)avonturen.

Marjolein-Keuning-als-Maxime-Sanders_cropped-31-661-455-119-44-20152

Bill Norris (Bart Oomen)

Hoe: De ex-man van Linda Dekker had nét de liefde gevonden bij Maxime toen hij haar verloor in de Boks-brand. Bill kreeg daar zo’n mentale knauw van dat hij na een intens verdrietige periode vol drank and veelwijverij besloot terug te keren naar Canada om daar zijn leven weer op te pakken.
Wat doet Bart nu:
Bart is komend seizoen te zien als Robert Bax in de nieuwe KRO-NCRV dramaserie Ik weet wie je bent. Verder is hij actief als regisseur van de theatervoorstelling Gelukszoeker.

Bill-Bart-Oomen-201611

Felix Jagtman (Urvin Monte)

Hoe: Lucas Sanders leek de ware te hebben gevonden in de passionele en begripvolle danser Felix. Het sportieve tweetal zwierde over de dansvloer en kreeg zelfs het aanbod om in Las Vegas te komen werken. De wispelturige Lucas had echter al heimwee voordat hij vertrokken was en besloot in Meerdijk te blijven. Daardoor nam Felix het besluit in z’n eentje zijn droom na te jagen.  
Wat doet Urvin nu:
Urvin dook op in diverse (spel)shows van RTL zoals De jongens tegen de meisjes. Daarnaast is hij komend seizoen samen met voormalig GTST-collega Britt Scholte te zien in Dance dance dance.

Urvin-Monte-GTST-exit-201711

Job Zonneveld (Jord Knotter)

Hoe: Na het vertrek van zijn grote liefde Anna (Barbara Sloesen) is Job nooit helemaal meer dezelfde, hoe zeer de zoon van Rik zijn draai ook weer probeert te vinden. Hij heeft een nieuw doel in zijn leven als hij ontdekt waarom Anna vertrokken is naar Dubai: niet alleen om bij haar moeder te zijn, maar vooral omdat ze zelf moeder wordt. Job twijfelt geen moment en pakt zijn biezen om nog op tijd bij de geboorte van zijn dochtertje te kunnen zijn.
Wat doet Jord nu:
Jord laat momenteel als stemacteur van zich horen, zo sprak hij de hoofdrol in van de korte film Meet Jimmy.

Jord-Knotter-schort-20173

Rikki de Jong (Robin Martens)

Hoe: De knipperlichtrelatie tussen Sjoerd en Rikki kwam definitief ten einde toen ze viel voor Abel, de charmante invalkracht op de basisschool van haar zoon Bram. Hij kreeg echter al snel een nieuwe, vaste baan in Rotterdam en vroeg of ze met hem mee ging. Na enig gedub besloot Rikki om voor de liefde te kiezen. Ze verhuisde samen met haar kinderen Bram en Teddy mee met Abel (Levi van Kempen).
Wat doet ze nu:
Robin Martens was niet blij toen de schrijvers meedeelden dat Rikki uit de serie ging omdat ze nieuwe verhalen wilden vertellen. Ze maakt van de nood een deugd en is aan het vloggen geslagen. Ook was ze jurylid in het matig ontvangen RTL-programma Time to dance.

Robin-Martens-201712

Rover Dekker (Buddy Vedder)

Hoe: Meerdijks meest rebelse puber maakte het toch echt te bont toen hij wraak nam op zijn ex Kimberly door naaktfoto’s van haar online te zetten. Rover voelde zich zo schuldig dat hij dreigde terug te vallen in zijn automutilatie. Hij besluit tijdelijk terug te keren naar zijn vader Bill in Canada om tot zichzelf te komen. Inmiddels heeft hij daar een vriendinnetje gevonden en laat zijn comeback nog lang op zich wachten.
Wat doet Buddy nu:
Wat niet? Hij stopte op eigen verzoek bij de soap omdat zijn werk als presentator van kinderprogramma’s als de Kids top 20, Smart & dart, Het pandajournaal en Lang leve de muziekshow teveel tijd in beslag nam, net als zijn hoofdrol in het jaarlijks terugkerende spektakel De Christmas Show én een rol in de eerste speelfilm van Jill Schirnhoffer.

Buddy-Vedder-GTST-201711

Jan Maes (Harpert Michielsen)

Hoe: De vrouwonvriendelijke, genadeloze ziekenhuisdirecteur Jan Maes maakte het leven van menig Meerdijker zuur. Vooral sugargirl Zoë Xander (Anouk Maas) moest het ontgelden, al joeg hij met hetzelfde gemak Anton, Ludo, Amir, Laura, Linda, Aysen, Bing én Loes tegen zich in het harnas. Die laatste gaf hem uiteindelijk in de haven een fatale trap waardoor hij vlak voor zijn eigen boot verdronk.
Wat doet Harpert nu: Soapkijkers zullen de naam “Jan Maes” na 7 maanden speuren naar de dader niet snel meer vergeten. Toch trok hij veel meer bekijks met een terugkerende gastrol in de kijkcijferknaller De luizenmoeder. Michielsen is tevens docent regie-opleiding aan de Toneelacademie van Maastricht.

Jan Maes

Farah Nazar (Zarah Lfil)

Hoe: De doodgewaande vrouw van Amir (Alkan Çöklü) stond plots op de stoep net toen hij de liefde wilde verklaren aan goede vriendin Sjors (Melissa Drost). Uiteindelijk koos hij toch voor Farah. Hun romance bloeide als vanouds, zeker nadat hij haar op Koningsdag opnieuw ten huwelijk vroeg. In een klein kerkje beleefden ze wederom hun perfect day, tot Farah vlak na het ja-woord op de kansel klom om een groepsfoto te maken met Q’s selfiestick. Ze verloor haar evenwicht, viel 10 meter naar beneden en kwam nooit meer bij. Haar organen leven voort in gelukkige donoren.
Wat doet Zarah nu:
Naast GTST vertolkte ze de rol van Hilary in de film Gelukszoekers. Ook maakte ze deel uit van het ensemble van Soof: de musical.

GTST Amir Farah ziekenhuis

Sam Dekker (Stijn Fransen)

Hoe: Na bijna drie jaar Meerdijk trok de blondine met het eeuwige hoedje en de fotocamera de deur achter zich dicht. Sam kreeg de kans een exclusieve fotostage in New York te gaan volgen en die greep ze aan nadat ze eerst Q wat socialer gemaakt had en haar moeder steunde toen Anton weken vast zat als zoveelste verdachte van de moord op Jan Maes.
Wat doet Stijn nu:
Bij haar vertrek kon Stijn alleen zeggen dat ze zich ging richten op nieuwe projecten. Mogelijk valt daar ook presenteren onder, ze viel afgelopen seizoen herhaaldelijk in bij Zapplive.


GTST sam vaarwel Webp.net-compress-image

Sjoerd Bouwhuis (Guido Spek)

Hoe: Nadat zijn verloofde Aysen (Dilan Yurdakul) hem maanden moedwillig had voorgelogen over haar onderzoek naar de dood van Jan Maes, was voor Sjoerd de maat vol. Hij liet het huwelijk doorgaan, pakte de viering groots aan en dumpte haar vlak voor het ja-woord keihard waar al hun vrienden en familie bij waren. Sjoerd vertrok daarna op wereldreis met halfbroer Tim Loderus (Beau Schneider). De besproete Bouwhuis-telg keert niet terug naar het soapdorp, hij gaat in Rotterdam wonen om zijn zoon Bram vaker te kunnen zien.
Wat doet Guido nu:
Guido toert dit najaar door het land met Ellen Pieters in de muzikale voorstelling Late lente. Daarnaast maakt hij wekelijks op zijn Instagrampagina @theabroadcaster een nieuwe muziekvideo.

Guido Spek Sjoerd GTST Webp.net-compress-image

De onbekende cliffdode

En seizoen 28 kent nóg een dodelijk slachtoffer. Althans, die illusie werd gewekt toen Anton daags voor de cliffhanger een belletje kreeg van Q die hem informeerde over een sterfgeval. Is het Loes die haar val niet zal overleven? Is het Rik die bezwijkt aan de brandblusser die hij op zijn hoofd kreeg, wordt alle stress de ernstig verzwakte Bing fataal of gaat Nina geplet worden?

Vanaf maandag 3 september weten we meer.

Meer over:

Reageren